This text is replaced by the Flash movie.
This text is replaced by the Flash movie.
Witamy,
Gość
.
Zaloguj się
lub
zarejestruj
.
Wrzesień 07, 2010, 14:22:17
Parpa
Parpa.pl
Izby Wytrzeźwień
Izby Wytrzeźwień
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »
Autor
Wątek: Izby Wytrzeźwień (Przeczytany 15062 razy)
Wo
Jr. Member
Izby Wytrzeźwień
«
:
Sierpień 21, 2007, 15:03:34 »
Na "starym forum" popełniony został wątek dotyczący izb wytrzeźwień. Szkoda byłoby, gdyby nie zaistniał na nowym forum ... dlatego spieszę o nim przypomnieć
;-)
dyrektor
Nowy
Odp: Izby Wytrzeźwień
«
Odpowiedz #1 :
Sierpień 21, 2007, 15:35:59 »
Stało się...
krzysztof brzózka
Wo
Jr. Member
«
Odpowiedz #2 :
Sierpień 23, 2007, 18:28:09 »
Przypuszczam, że "popełniony na starym forum" wątek, umarł był.
Ale może warto przypomnieć, że Izby Wytrzeźwień, to nie koniczny warunek systemu pomocy uzależnionym i ich rodzinom. Zaryzykowałbym nawet stwierdzenie, że Izby W. mogą "usypiać" tych, którzy winni nieść pomoc bliskim uzależnionego.
Zawsze to łatwiej podjąć doraźne działania (czytaj: umieścić w Izbie W.), niż zainicjować długookresowe, niekoniecznie skazane na sukces ...
Może warto przemyśleć, jaki system interwencyjny przyjąć, aby był on początkiem realnej pomocy ... ?
Ciekaw jestem waszych opinii
karo55
Gość
«
Odpowiedz #3 :
Sierpień 25, 2007, 18:45:13 »
No cóż, bardzo trafny pomysł z inicjowaniem długofalowych działań. Właśnie Izby mają jak żadna inna placówka dostęp do osób, którym można pomóc - licząc na sukces. Sa to osoby, które po raz pierwszy lub drugi przebywały w Izbie. Są to osoby, o których wyłącznie personel Izby wie, że w rodzinie występuje problem pn. pokolenioowy lub równoległy / rodzeństwo/.
Nawiasem mówiąc Personel izb nie ma kwalifikacji anestezjologicznych, więc nie usypia. Personel izb wykonuje bardzo trudną pracę, z bardzo trudnym pacjentem. Warto o tym pamiętać.
Wo
Jr. Member
«
Odpowiedz #4 :
Sierpień 27, 2007, 17:08:48 »
Nie mam zamiaru podważać kompetencji pracowników Izb W. - byłoby to dalece niestosowne i ... niemerytoryczne ;-)
Zakładam, że pracownicy Izb mają duże umiejętności, sporą wiedzę i chęć konfrontowania się z niełatwą rzeczywistością, która spotyka ich w pracy.
Nie o tym chciałem pisać ...
Lecz o systemie !!!
Ile procent z "podopiecznych" Izb zostaje klientami poradni ... ?
Jakie są ich dalsze losy ... ?
Czy przypadkiem nie jest tak, że Izby funkcjonują jako "przechowalnie", bo policja nie chce (nie może?) nietrzeźwego zatrzymać w areszcie, a nie ma pomysłu, jak mogłaby wyglądać inna interwencja .. ?
Dla kogo są Izby Wytrzeźwień ? Czy aby nie przede wszystkim dla urzędników, aby, jak najmniej konfrontować się z bezradnością ... ?
Sugeruję, że Izby Wytrzeźwień, w takiej formule jak do tej pory funkcjonują, są anachronizmem ... finansową dziurą w systemie ...
Piszę to jako obserwator, więc może się mylę, dlatego poruszam temat na forum dla specjalistów, mając nadzieję na rozwianie swych wątpliwości ...
I jeszcze raz podkreślam: to o czym piszę nie ma nic wspólnego z pracownikami instytucji.
i jeszcze:
karo55, oczywiście pisząc, że "Izby W. mogą "usypiać" tych, którzy winni nieść pomoc bliskim uzależnionego", nie miałem na myśli zabiegu realnego usypiania kogokolwiek ... ;-)
«
Ostatnia zmiana: Sierpień 27, 2007, 17:27:39 wysłane przez Wo
»
Wo
Jr. Member
«
Odpowiedz #5 :
Październik 24, 2007, 11:10:49 »
pzyznam, że z pewnym zdziwieniem odbieram fakt, iż nikt nie "stanął po stronie" Izb W.
Czyżby więcej osób miało podone do mojego zdanie ... ?
Skoro tak, to może warto zastanowić się, jak zmodyfikować system ... ?
Tylko czy ktoś chce go modyfikować ?
Wo
Jr. Member
«
Odpowiedz #6 :
Listopad 05, 2007, 14:09:30 »
nie tracę nadziei, że ktoś się odezwie ... ;-)
Mam pytanie do praktyków
a może również do obserwatorów
jakie modele funkcjonowania Izb Wytrzeźwień, mamy obecnie w Polsce...?
Kto z was wie jak Izba funkcjonuje w Łodzi
słyszałem dużo dobrego na temat współpracy z NFZ
ale nie mam żadnych konkretnych informacji
czy zechciałby ktoś podzielić się swoją wiedzą ... ?
pozdrawiam
Wo
Jr. Member
«
Odpowiedz #7 :
Styczeń 04, 2008, 10:08:29 »
sporo czasu upłynęło od ostatniego (mojego ;-) wpisu
w tym miejscu
z pewnym zdziwieniem stwierdzam, że temat nie "wzrusza" forumowiczów
przecież
Izby Wytrzeźwień
mogą stanowić bardzo cenne miejsce w systemie leczenia uzależnienia
oraz przeciwdziałania przemocy
a może
działają tak świetnie, że nie warto nic zmieniać
i tylko ja uważam inaczej
?????
Wo
Jr. Member
«
Odpowiedz #8 :
Marzec 05, 2008, 13:31:56 »
może czas zamknąć wątek?
Będzie przejrzyściej na forum.
pozdrawiam
kristofer32
Nowy
«
Odpowiedz #9 :
Czerwiec 02, 2008, 09:08:06 »
Jestem przekonany, że trzeba dyskutować na temat izb. Jestem pracownikiem izby w grudziądzu od 7 lat - prowadzę punkt konsultacyjny dla osób uzależnionych od alkoholu (1/2 etatu). W strukturze ośrodka profilaktyki i interwencji kryzysowej obok izby jest również hostel dla ofiar przemocy i schronisko dla bezdomnych kobiet. Jest również pomoc prawna i psycholog. Moja praca polega na nawiązywaniu 1 kontaktu, motywowaniu do leczenia, informowaniu rodzin i udzielaniu wsparcia dla trzeźwiejących alkoholików. Zainicjowałem w naszym ośrodku 3 grupy samopomocowe - 2 grupy AA i 1 grupę DDA/DDD. W takiej strukturze izba funkcjonuje od 7 lat wcześniej funkcjonowała samodzielnie. Myślę, że taki kompleks ma jakiś sens w lokalnym systemie. Na izbę trafia rocznie 3 tysiące pacjentów z tego około 2 tysięcy rocznie to pacjenci pierwszorazowi. Około 1000 to pacjenci notowani wielokrotnie. Nowych kontaktów nawiązuję rocznie z 500 osobami nadużywającymi alkoholu i uzależnionymi. Łącznie około 100 - 150 osób rocznie trafia na na detoks, do grup samopomocowych które odbywają się na terenie ośrodka 3 razy w tygodniu, do poradni odwykowej w grudziądzu, do ośrodka w Toruniu Czerniewicach. Najwięcej radości i satysfakcji daje mi współpraca z grupami AA i DDA. Cieszę się kiedy pacjenci z izby zaczynają trzeźwieć dzięki mityngom i trafiają na terapię. Cieszę się, że mogę tym ludziom towarzyszyć w ich drodze do trzeźwości pozdrawiam
irena030
Nowy
«
Odpowiedz #10 :
Czerwiec 06, 2009, 17:07:06 »
:(
Strony: [
1
]
« poprzedni
następny »