PAŃSTWOWA AGENCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW ALKOHOLOWYCH

Lata

Spożycie w litrach na jednego mieszkańca

Wyroby spirytusowe (100% alkoholu)

Wino i miody pitne

Wino i miody pitne w przeliczeniu na 100% alkohol

Piwo

Piwo w przeliczeniu na 100% alkohol

1992

3,5

7,6

0,91

38,6

2,12

1993

3,8

7,5

0,9

33

1,82

1994

3,8

6,9

0,83

36,4

2

1995

3,5

6,8

0,82

39

2,15

1996

2,9

10,3

1,24

42,8

2,35

1997

2,8

12,8

1,54

49,8

2,74

1998

2,4

13,7

1,64

54,1

2,98

1999

2,1

13,6

1,63

60,1

3,31

2000

2

12

1,44

66,9

3,68

2001

1,7

10,6

1,27

66,5

3,66

2002

1,7

11,2

1,34

70,7

3,89

2003

2,4

11,3

1,36

74,8

4,1

2004

2,5

10,6

1,27

82

4,51

2005

2,5

8,6

1,03

80,7

4,44

2006

2,7

9,1

1,09

90,8

5

2007

3

8,9

1,07

93,4

5,14

2008

3,4

8,2

0,98

94,4

5,19

2009

3,2

7

0,84

91,2

5,02

2010

3,2

7

0,84

90,5

4,98

2011

3,3

6,4

0,77

94,3

5,19

2012

3,0

5,9

0,71

99,2

5,46

2013

3,6

5,8

0,67

97,7

5,37

Średnio na 1 mieszkańca w litrach 100% alkoholu:


Lata

Średnio na 1 mieszkańca w litrach 100% alkoholu:

 
 

1993

6,52

 

1994

6,63

 

1995

6,46

 

1996

6,49

 

1997

7,08

 

1998

7,02

 

1999

7,04

 

2000

7,12

 

2001

6,63

 

2002

6,93

 

2003

7,86

 

2004

8,28

 

2005

7,97

 

2006

8,79

 

2007

9,21

 

2008

9,58

 

2009

9,06

 

2010

9,02

 

2011

9,25

 

2012

9,16

 

2013

9,67

 

Struktura spożycia napojów alkoholowych w procentach w przeliczeniu na 100% alkohol w latach 2000-2011:

 

2000

2001

2002

2003

2004

2005

Wyroby
spirytusowe

28,30%

25,80%

24,50%

30,50%

30,20%

31,40%

Wino i miody
pitne

20,20%

19,20%

19,40%

17,30%

15,30%

12,90%

Piwo

51,50%

55%

56,10%

52,20%

54,50%

55,70%

 

2006

2007

2008

2009

2010

2011

Wyroby
spirytusowe

30,70%

32,6%

35,50%

35,30%

35,5%

35,7%

Wino i miody
pitne

12,40%

11,6%

10,30%

9,30%

9,3%

8,3%

Piwo

56,90%

55,8%

54,20%

55,40%

55,2%

56,0%

 

2012

2013

       

Wyroby
spirytusowe

32,74%

37,2%

       

Wino i miody
pitne

7,73%

7,2%

       

Piwo

59,54%

55,7%

       

Obliczenia PARPA na podstawie danych GUS
Przyjmuje się założenie, iż w jednym litrze:
1. piwa zawartych jest 5,5% alkoholu,
2. wina (miodu pitnego) zawartych jest 12% alkoholu.

2014 PARPA - Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych -  Polityka Plików Cookie