PAŃSTWOWA AGENCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW ALKOHOLOWYCH

MAJ

Wiek a wpływ alkoholu na korę czołową mózgu    

Zgodnie z doniesieniami naukowymi osoby starsze uzależnione od alkoholu, są podwyższoną grupą ryzyka zaniku istoty szarej w mózgu i deficytów funkcjonalnych, nawet jeśli fakt nadużywania alkoholu rozpoczął się na późnym etapie życia. Dr. Edith Sullivan (Stanford University School of Medicine w Kalifornii) wraz z kolegami dokonała analizy badań obrazowania mózgu (MRI) grupy 222 osób uzależnionych od alkoholu w przedziale wieku od 25 do 75 roku życia (średnia wieku 48 lat, 70% mężczyzn) i wiekowo dobranej grupy kontrolnej 199 osób (53% mężczyzn). Wyniki analiz wskazały na deficyty w pięciu obszarach kory mózgu wśród osób uzależnionych od alkoholu w przeciwieństwie do grupy kontrolnej. Deficyty te dotyczyły między innymi kory: czołowej, skroniowej i ciemieniowej. Jak stwierdza Dr. Sullivan (Stanford University School of Medicine), cyt.: „Interniści powinni pytać pacjentów niezależnie od ich wieku o spożywanie alkoholu – jak często piją i jak dużo. Jeśli spożycie alkoholu przekracza zalecane przez NIAAA normy (http://bit.ly/2pFx1EB), pacjent powinien być poinformowany o ryzyku szkód zdrowotnych”. Nie ma danych naukowych potwierdzających fakt, że umiarkowane spożywanie napojów alkoholowych na przestrzeni lat (w procesie starzenia się) przyspiesza spadek zdolności poznawczych ale zgodnie z zaleceniami NIAAA zarówno mężczyźni jak i kobiety powyżej 65 roku życia, którzy cieszą się zdrowiem i nie przyjmują żadnych leków, nie powinni spożywać więcej niż siedmiu porcji standardowych alkoholu tygodniowo i nie więcej niż trzy porcje standardowe dniowo – spożywanie większych ilości może doprowadzić do problemów zdrowotnych w tej grupie wiekowej.

Więcej informacji …

http://bit.ly/2pIfSdh

 

Niemcy - rekomendowane ilości porcji standardowych alkoholu

Badanie opublikowane w naukowym magazynie ‘The Lancet' wskazało, że nawet umiarkowane ilości alkoholu skracają długość życia jak również wpływają na wzrost ryzyka chorób układu krążenia, wylewów, oraz wielu innych deficytów zdrowotnych. W wielu krajach rekomendowane ilości porcji standardowych alkoholu są zbyt wysokie, za przykład posłużyć mogą choćby Niemcy. Zgodnie z funkcjonującymi w Niemczech rekomendacjami (to the German Nutrition Society - DGE),140 gramów czystego alkoholu dla mężczyzn i 70 gramów dla kobiet to ilości nie stanowiące ryzyka ilości tygodniowego spożycia alkoholu. Odnosząc się do wyników przeprowadzonego badania ponad 100 gramów czystego alkoholu na tydzień wpływa na stan zdrowia jednostki, ilość ta stanowi odpowiednik pięciu i pół lampek wina lub 2,5 litra piwa. Jak twierdzi badaczka  Angela Wood (Cambridge University), cyt.: „Wyniki badania dowiodły, że im mniejsze spożycie alkoholu tym dłuższe życie i tym mniejsze ryzyko chorób układu krążenia”.

Więcej informacji …

https://www.thelocal.de/20180413/german-guidelines-for-alcohol-intake-are-too-high-study-argues

 

Rośnie spożycie alkoholu w Nowej Zelandii

Zgodnie z danymi statystycznymi w Nowej Zelandii, w przeciągu roku ( od marca 2017 do marca 2018 roku) zyski ze sprzedaży alkoholu opiewały kwotę wysokości 1.6 miliarda - o  $200 milionów więcej niż w roku poprzednim. Raport dotyczący przystępności alkoholu (the Health Promotion Agency) wykazał, że średnia cena napoju alkoholowego nie zmieniła się zbytnio od 2012 roku, natomiast trochę tańsza niż w roku 2017 jest  standardowa porcja piwa czy whisky. W 2017 roku szczególnie przystępne stały się ceny wina. Ceny piwa, wódki i likierów stały się o 10% bardziej przystępne niż w roku 2012.

Więcej informacji …

https://www.stuff.co.nz/business/industries/104316756/nz-alcohol-sales-continue-continue-to-climb

 

Zależność między genetyką, alkoholem a niewydolnością serca

Naukowcy odkryli zależności jakie występują między naszymi uwarunkowaniami genetycznymi, alkoholem a zdrowiem serca. Badacze odkryli wadliwy gen (titin), który występuje u jednej na 100 osób a u 600 tysięcy osób w Wielkiej Brytanii. Wadliwy gen w interakcji z alkoholem doprowadza do szybszego osłabienia wydolności serca nawet w przypadku spożywania umiarkowanych ilości napojów alkoholowych (Imperial College London, Royal Brompton Hospital, MRC London Institute of Medical Sciences). Wyniki powyższego badania opisane zostały w magazynie the Journal of the American College of Cardiology.

Na pierwszym etapie badania naukowcy analizowali wyniki badań grupy 141 pacjentów ze zdiagnozowaną kardiomiopatią alkoholową (ACM) – rodzajem choroby niewydolności serca. Doprowadza do niej nadużywanie napojów alkoholowych poprzez picie 70 porcji standardowych tygodniowo (w przybliżeniu 7 butelek wina) przez okres 5 lat. W najcięższych przypadkach choroba ta jest śmiertelna bądź wymaga transplantacji serca. Naukowcy odkryli, że również w przypadku tej choroby gen (titin) odgrywa znaczącą rolę. W badaniu 13,5 % pacjentów miało tą mutację, co jest wynikiem zdecydowanie wyższym niż odsetek wadliwego genu (titin) w ogólnej populacji.

Więcej informacji …

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/05/180525123207.htm

 

Niezależnie od poziomu IQ pijemy więcej alkoholu

Osoby z wysokim IQ różnią się od pozostałych pod wieloma względami. Przede wszystkim jak zostało naukowo udowodnione osoby z wysokim IQ różnią się profilem genetycznym. Poziom IQ charakteryzuje całe rodziny i zgodnie z naukowymi doniesieniami genetyka tłumaczy 70 do 80% przyczynę wysokiego IQ u dorosłych. Ponadto osoby z wysokim IQ zwykle więcej zarabiają i dokonują odmiennych wyborów dotyczących stylu życia. Najnowsze doniesienia naukowe dotyczące tego zagadnienia opublikowane zostały w magazynie naukowym Intelligence. W artykule opisana została zależność jaką zaobserwowano między poziomem IQ w młodym wieku a zachowaniem w wieku średnim. W badaniu wzięło udział łącznie 5,347 mężczyzn i kobiet, którym w 1980 roku wykonano test inteligencji (the Armed Forces Qualification Test - AFQT). Wówczas osoby badane były w przedziale wieku od 15 do 23 lat. W roku 2012, ponad 30 lat później, te same osoby wzięły udział w ankiecie dotyczącej ich stylu życia. Co zaobserwowano: osoby w średnim wieku, które miały wysoki poziom IQ w młodości częściej ćwiczyły i spożywały napoje alkoholowe. Osoby z niższym IQ w młodości jako osoby w średnim wieku częściej spożywały napoje słodzone, upijały się i paliły papierosy. Nie odnotowano zależności między poziomem IQ w młodości a tendencją do jedzenia fast – food’ów w wieku średnim. Ponadto patrząc na zależność między IQ a piciem alkoholu, zaobserwowano, że osoby zarówno z wysokim jak i niskim IQ w młodości piją więcej alkoholu w wieku średnim, podczas gdy osoby z przeciętnym IQ w młodości w wieku średnim piją mniej. Co więcej osoby z wysokim IQ piją umiarkowanie ale częściej, natomiast osoby z niskim IQ częściej upijają się.

Więcej informacji …

Christina Wraw, Geoff Der, Catharine R. Gale, Ian J. Deary. "Intelligence in youth and health behaviours in middle age." Intelligence 69: 71-86. Published online: 24-May-2018. DOI: 10.1016/j.intell.2018.04.005.

 

Wielka Brytania - zjawisko upijania się przybiera na sile

W Wielkiej Brytanii zjawisko upijania się zaczyna wymykać się spod kontroli. Jedna na cztery osoby dorosłe regularnie upija się, ponadto Wielka Brytania stała się liderem w poziomie spożycia alkoholu wśród państw europejskich. Aktualny problem jest tematem debaty a społeczności angielskiej oferowany jest dostęp do różnych form pomocy – poprzez strony internetowe państwowych organizacji zajmujących się problematyką alkoholową (Alcohol Concern), czy numery darmowych infolinii takich jak Drinkline  (0800 9178282) czy TalktoFrank (0800 776600). Dodatkowo ruszyła kampania propagująca postawy przeciw upijaniu się.

Więcej informacji …

http://www.dailymail.co.uk/health/article-302531/Special-report-Binge-drinking.html

 

Co czwarty konsument alkoholu naraża się na chorobę nowotworową

Co czwarty mieszkaniec południowo-wschodniej Europy spożywa zbyt wiele alkoholu. Przeprowadzone analizy wykazały, że 485,940 osób zamieszkujących południowo-wschodnią Europę, regularnie wypija ponad 14 porcji standardowych alkoholu tygodniowo. W grupie tej znajdują się osoby w przedziale wieku 45-54 lata. Doktor Colin Shevills uważa, że cyt.: „Niepokojące jest tak wyraźne zjawisko nadużywania alkoholu, które doprowadzić może do choroby nowotworowej bądź innych zdrowotnych problemów takich jak choroby serca czy wylew”. 

Więcej informacji …

http://www.thenorthernecho.co.uk/news/16223012.One_in_four_North-East_drinkers_risk_cancer_due_to_alcohol_intake/

 

Szkocja wprowadziła cenę minimalną 50 pensów za porcje standardową alkoholu

Od 1 maja bieżącego roku Szkocja wprowadziła cenę minimalną za porcję standardową alkoholu w wysokości 50 pensów ($0.68).Cena ta jest odpowiednikiem przeciętnie połowy kufla piwa czy lampki wina. Prace nad zmianami prawnymi w powyższym zakresie trwały od 2012. Zgodnie z analizami prowadzonymi w 2011 wprowadzenie ceny minimalnej na porcję standardową alkoholu wiąże się ze wzrostem dobrobytu ogółu społeczeństwa z uwagi na fakt obniżenia kosztów społecznych jakie wynikają z nadużywania alkoholu.

Więcej informacji …

https://www.economist.com/graphic-detail/2018/05/01/scotland-introduces-a-minimum-price-of-50p-per-unit-of-alcohol

 

KWIECIEŃ

Moskwa wprowadza resktrykcje na sprzedaż alkoholu podczas Mistrzostw Świata w piłce nożnej

W Moskwie rozegranych zostanie dwanaście meczy w czerwcu i lipcu, między innymi mecz otwarcia podczas którego zagra reprezentacja Rosji i Arabii Saudyjskiej, jak również mecz finałowy. Wicepremier Rosji zapowiedział, że na stadionach podczas Pucharu Świata FIFA, dozwolona będzie sprzedaż piwa i zorganizowane zostaną strefy fanów.

Więcej informacji …

https://themoscowtimes.com/news/moscow-to-restrict-alcohol-sales-before-and-during-world-cup-games-61259

 

Cena minimalna alkoholu na poziomie 50 pensów

Działania legistlacyjne związane z wprowadzeniem ceny minimalnej rozpoczęły się w 2012 roku z finałem w listopadzie roku 2017. Jeśli propozycja ceny minimalnej w postaci 50 pensów za porcję standardową alkoholu zostanie przegłosowana przez Parlament, to od maja bieżącego roku Szkocja stanie się pierwszym państwem z taką regulacją prawną. Zgodnie z wynikami badań, cena minimalna na poziomie 50 pensów wpłynie na spadek poziomu przypadków śmiertelnych zależnych od alkoholu o 392 jednostki a ilość hospitalizacji spowodowanych alkoholem zmniejszy się oponad 8 tysięcy.

Prawie ¾ grupy osób konsultujących wysokość ceny minimalnej w Szkocji (74,3 %) optowała za 50 pensami, przedstawiciele niektórych organizacji chcą aby cena minimalna przewyższała zaproponowaną kwotę.

Więcej informacji …

http://www.eveningtimes.co.uk/news/16182421.MSPs_set_to_back_50p_minimum_unit_price_for_alcohol/

 

Kwiecień miesiącem profilaktyki alkoholowej

Krajowa Rada ds. Alkoholizmu i Uzależnienia od Narkotyków w roku 1987 ogłosiła kwiecień narodowym miesiącem profilaktyki alkoholowej w celu zmniejszenia stygmatyzacji związanej z uzależnieniem od alkoholu, jake również szerzenia wiedzy dotyczącej szkód zdrowotnych wynikających z nadużywania alkoholu. Nadużywanie alkoholu wiąże się zarówno z zagrożeniem bezpieczeństwa jednostki, jak również ryzykiem szkód zdrowotnych wprostproporcjonalnie do ilości spożywanych trunków. Jeśli picie stanie się nawykiem, wówczas z czasem może doprowadzić do takich szkód jak: nadciśnienie, choroby serca, zawał, choroby wątroby, problemy z trawieniem, nowotwór (piersi, jamy ustnej, gardła, wątroby, jelita, przełyku), problemów z pamięcią (demencja i problemy z nauką), problemy psychiczne (depresja i lęki), problemy społeczne (zmniejszona wydajność, problemy rodzinne, bezrobocie), odwodnienie, niedożywienie, uzależnienie od alkoholu.

Więcej informacji …

https://www.pharmacytimes.com/contributor/adam-martin-pharmd-acsm-cpt/2018/04/alcohol-awareness-month-the-buzz-on-alcohol-and-calories

Wiek pierwszego kontaktu z alkoholem determinuje ryzyko raka piersi

Zgodnie z wynikami badań, widoczny jest wzrost ryzyka wystąpienia raka piersi jeśli kobieta stała się konsumentką napojów alkoholowych przed 30 rokiem życia. Dodatkowo konsumpcja alkoholu przed pierwszą ciążą, zwiększa ryzyko raka piersi. Jak stwierdza badacz z Waszygtońskiego Uniwersytetu Medycznego, cyt.: ”Ryzyko wystąpienia raka piersi wzrasta od 7 do 10% z każdym napojem alkoholowym konsumowanym codziennie”.

Wiek w jakim kobieta staje się konsumentką alkoholu, to jeden z elementów równania, dodatkowo znaczenie ma częstotliwość i styl picia alkoholu. Upijanie się definiowane jako wypicie czterech bądź większej ilości porcji standardowych w czasie dwóch godzin (the Centers for Disease Control and Prevention), jest również znaczącym czynnikiem ryzyka. Kobiety deklarujące spożycie siedmiu porcji standardowych podczas weekendu i zero w czasie tygodnia, są bardziej obarczone ryzykiem raka piersi niż kobiety spożywające jedną porcję standardową alkoholu każdego wieczoru. Zwykle młode kobiety konsumują większe ilości alkoholu w weekndy, dlatego też nieświadomie zwiększają ryzyko rozwoju raka piersi w przyszłości.

Więcej informacji …

https://www.rd.com/health/wellness/first-alcoholic-drink-breast-cancer-risk/

 

Czas nagłaśniać Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD)

Choć nie są to wyniki badań populacyjnych, to szacuje się, że około 5% populacji Nowej Zelandii stanowią osoby ze Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD), fakt ten obrazuje między innymi spadek produktywności (bezrobocie) przynoszące straty od $49 do $200 milionów (University of Otago).Jak stwierdza profesor Gibbs, pełniąca również funkcję pracownika socjalnego, cyt.: „W Nowej Zelandii  od 10 lat prowadzone są działania w zakresie diagnozy i terapii osób z FASD ale obecnie dzieje się to tylko w kilku miejscach. Niezbędne są szkolenia grona medycznego w zakresie badań przesiewowych i diagnozy jak również zrozumienia problemów z jakimi zmagają się osoby z FASD i ich rodziny, oraz udzielania im adekwatnej pomocy. Osoby z FASD „rozkwitają” przy odpowienim wsparciu i pomocy”.

Więcej informacji …

http://www.scoop.co.nz/stories/GE1804/S00038/time-for-spotlight-on-fetal-alcohol-spectrum-disorder.htm

 

Agresja w dzieciństwie związana z deficytami funkcji wykonawczych

Zgodnie z wynikami badania, dzieci z deficytami w zakresie funkcji wykonawczych cześciej przejawiają zachowania agresji reaktywnej (stanowiącej odpowiedź na jakiś bodzieć) i fizycznej w przyszłości. Zdaniem naukowców, pomoc w rozwoju funkcji wykonawczych, może być skuteczną metodą przeciwdziałania przejawowom agresji (the University of Potsdam in Germany). Funkcje wykonawcze to umiejętności poznawcze, które pomagają jednostce w osiąganiu zamierzonych celów poprzez między innymi kontrolowanie zachowania. Wyniki badania opublikowanego w magazynie naukowym Frontiers in Behavioral Neuroscience wskazują, że dzieci ze szkoły podstwowej, posiadające niższy poziom funkcji wykonawczych, były bardziej predysponowane w przyszłości do zachowań agresywnych zarówno fizycznych jak i agresji w relacjach oraz agresji reaktywnej. Podwyższony poziom agresji zauważalny zarówno wśród chłopców jak i dziewczynek, może być wynikiem predyspozycji do kumulowania gniewu. Zgodnie z wynikami badania, pomoc w rozwoju funkcji wykonawczych może przyczynić się do spadku poziomu agresji.

Więcej informacji …

https://neurosciencenews.com/executive-function-childhood-aggression-8762/

 

83% osób z problemem alkoholowym nie szuka specjalistycznej pomocy

Przeprowadzone w Kanadzie badania, w ramach miesiąca profilaktyki alkoholowej wykazały, że 83% Kanadyjczyków nadużywających alkoholu nie otrzymało od rodziny bądź znajomych żadnej porady i wsparcia, by zmniejszyć poziom spożycia alkoholu. Kobiety nadużywające alkoholu zdecydownie rzadziej otrzymywały wsparcie od bliskich, zaledwie 11,7% kobiet otrzymało wsparcie w szukaniu adekwatnej pomocy. Picie alkoholu jest społecznie akceptowalne, mimo dużego ryzyka uzależnienia i konsekwencji zdrowotnych. Zgodnie z danymi statystycznymi w Kanadzie 19% Kanadyjczyków (5,8 miliona) zakwalifikowanych jest jako osoby nadużywające alkoholu przy czym 1 na 20 osób jest od alkoholu uzależniona. Od momentu uświadomienia sobie, że potrzebna jest fachowa pomoc w odpowiedzi na nadużywanie alkoholu, kolejny krok to jej szukanie. Jest wiele możliwości i rozwiązań, poczynając od tradycyjnych programu takich jak 12 kroków do takich jak Alavida Health (www.alavida.co), promujący picie kontrolowane nad abstynencję.

Więcej informacji …

http://www.globenewswire.com/news-release/2018/04/18/1480768/0/en/83-of-People-with-Alcohol-Problems-Are-Never-Encouraged-to-Seek-Treatment.html

 

Alkohol może zwiększać ryzyko demencji

Zgodnie z wynikami badania zaprezenrowanymi w magazynie naukowym Lancet Public Health, dowiedziono że konsumpcja napojów alkoholowych w znacznym stopniu zwiększa ryzyko demencji. Spożywanie alkoholu wiąże się z ryzykiem wystąpienia licznych szkód zdrowotnych a obecnie wiadomo również, że przyczynia się do znacznego zwrostu ryzyka demencji (the Centre for Addiction and Mental Health).  Badaniem objęto próbę ponad miliona osób, u których zdiagnozowano zaburzenia psychiczne i zaburzenia zachowania lub choroby przewlekłe będące wynikiem nadużywania napojów alkoholowych. Zgodnie z otrzymanymi wynikami ponad 57 tysięcy osób z wczesnymi objawami demencji piła szkodliwie, co więcej grupa ta dodatkowo narażona jest na przedwczesną śmierć.

Więcej informacji …

https://www.ndtv.com/food/alcohol-consumption-may-increase-chances-of-dementia-says-study-1838243

 

MARZEC

Coca-Cola planuje wprowadzić napój alkoholowy

Coca-Cola po 125 latach swojego istnienia planuje wprowadzić na rynek japoński pierwszy markowany przez siebie napój alkoholowy w stylu alcopop (napój owocowy z dodatkiem alkoholu). Obecnie na rynku japońskim popularny jest gazowany napój Chu-Hi w puszkach, wśród którego składników znajduje się miejscowy alkohol zwany shochu. Napój ten zawiera od 3% do 8% alkoholu i reklamowany jest jako zamiennik piwa szczególnie wśród damskiego grona odbiorców.

Więcej informacji …

https://www.bbc.com/news/business-43313147

 

Alkohol zwiększa ryzyko wstąpienia „epizodycznej ślepoty”

Zgodnie z wynikami badania alkohol wywołuje epizody ślepoty, sprawiającej że dobrze widoczne przedmioty stają się dla osoby będącej pod wpływem alkoholu niedostrzegalne. Wyniki omawianego badania zostały opublikowane w piśmie naukowym Psychopharmacology. Naukową inspiracją do przeprowadzenia badania, było zjawisko „epizodycznej ślepoty” zaobserwowane w badaniu z 1999 roku, które nazwane zostało eksperymentem „niewidocznego goryla”. W eksperymencie tym osoby badane zostały poproszone o uważne obejrzenie nagrania, w którym uczestnicy rzucali do siebie piłkę. Osoby badane miały zliczyć ilość podań piłki. Kiedy uczestnicy skupieni byli na liczeniu liczby podań, na scenę wszedł mężczyzna w stroju goryla i przed zejściem z niej uderzył się kilka razy w klatkę piersiową. Co zaskoczyło badaczy, niewiele osób z biorących udział w eksperymencie odnotowało fakt pojawienia się na scenie mężczyzny.

Zgodnie z wynikami nowego badania, w którym wzięło udział 104 studentów okazało się, że alkohol zaburza percepcję w łatwiejszych zadaniach (osoby badane poproszone zostały o zliczenie wszystkich podań piłki), w przeciwieństwie do zadań trudniejszych (osoby badane poproszone zostały o zliczanie oddzielnie rzutów i kopnięć).

Więcej informacji …

https://www.psypost.org/2018/03/alcohol-increases-chances-consciously-blind-otherwise-fully-visible-objects-50811

 

Etykietowanie napojów alkoholowych – stanowisko przemysłu alkoholowego

W marcu br. przedstawiciele przemysłu alkoholowego przedstawili Komisji Europejskiej stanowisko w zakresie etykietowania napojów alkoholowych, proponując stosowanie dowolności względem wina, piwa, wódki i cydru. Producenci powyższych napojów sami mają podejmować decyzje czy informacje dotyczące składu zamieścić na opakowaniu wyrobu, czy w internecine bądź na dwóch źródłach informacyjnych (opakowanie + internet) jednocześnie. Ponadto nie ma jednomyślności wśród przedstawicieli przemysłu alkoholowego względem sposobu informowania o jego kaloryczności.

Stanowisko przemysłu alkoholowego w sprawie etykietowania opakowań wyrobów alkoholowych wywołało negatywną reakcję wśród przedstawicieli organizacji pozarządowych. Jak twierdzą przedstwiciele (CPME), cyt.: “Każdy konsument napojów alkoholowych ma prawo być poinformowany o sładzie spożywanego produktu. Wielu konsumentów nie zdaje sobie sprawy z faktu, jak wiele napojów alkoholowych zawiera duże ilości cukru”. Ponadto przedstawiciele Europejskiej Organizacji ds. Konsumenta (BEUC) dodają, że cyt.:”Przemysł alkoholowy chce dużej dowolności w zakresie informacji jakie ma przekazywać na opakowaniach napojów alkoholowych. Oczekiwanie, że konsument w internecine będzie sprawdzać zawartość kalorii w winie czy wódce w sytuacji gdy na zakupy chce się  poświęcić jak najmniejszą ilość czasu, wydaje się całkowicie nierealistycznym oczekiwaniem”.

Więcej informacji …

https://www.euractiv.com/section/alcohol/news/alcohol-labelling-proposal-fails-to-end-debate-on-calories/

 

Każda ilość alkoholu zwiększa ryzyko choroby nowotworowej

Zgodnie z wynikami badania kluczem do redukcji ilości wypijanego alkoholu, są reklamy informujące konsumentów o porcjach standardowych i odniesienie ich do stylu picia o niskim poziomie ryzyka szkód. Według przedstawiciela Cancer Council Victoria (Australia), cyt.:”Konsumenci często nie mają wiedzy w zakresie porcji standardowych, co więcej rzadko publicznie się o nich informuje”. 

Według danych z 2016 roku, 32% mężczyzn i 9% kobiet uważało, że może dziennie spożywać trzy bądź więcej napojów alkoholowych bez narażania się na szkody zdrowotne.

Więcej informacji …

https://www.riverineherald.com.au/2018/03/14/12794/any-alcohol-consumption-increases-the-risk-of-cancer-charmayne-allison

 

Jednokrotne upicie się w miesiącu może odbić się na zdrowiu

Konsument alkoholu zwykle nie myśli o kaloriach, jakie stoją za każdą porcją, a chociażby 350 ml piwa to przeciętnie 153 kalorie, pięć piw to już 765 kalorii. W czasie pięciu lat, pijąc raz w miesiącu kilka porcji standardowych piwa do organizmu dostarcza się  45,900 kalorii, czyli 6 kilogramów dodatkowej wagi. Należy podkreślić, że wzrost wagi ciała nie jest jedynym efektem ubocznym, okozjonalnie wypijanych dużych ilości alkoholu. Zgodnie z wynikami badania, mężczyźni upijający się raz w miesiącu, są 70 razy bardziej narażeni na nadciśnienie. Co więcej tylko jeden wieczór z dużą ilością alkoholu osłabia już odporność narażając tym samym organizm na przeziębienia.

Więcej informacji …

https://www.womenshealth.com.au/binge-drinking-weight-gain

 

Nowotwór wątroby wywołany alkoholem wiąże się z gorszymi rokowaniami

Zgodnie z wynikami badania opublikowanego w naukowym magazynie CANCER, pacjenci z chorobą nowotoworową wątroby wywołaną faktem nadużywania alkoholu żyją krócej, niż pacjenci z nowotworem wątroby wywowłanym innymi czynnikami. Dzieje się tak głównie z uwagi na diagnozę, która stawiana jest zwykle na bardziej zaawansowanym, późniejszym etapie choroby. Wyniki badania wskazują na konieczność udoskonalenia stosowania zarówno badań przesiewowych pod kątem wykrywania pierwszych symptomów choroby , jak również uzależnienia od alkoholu.

Więcej informacji …

https://www.eurekalert.org/pub_releases/2018-03/w-lcc032218.php

 

Alkohol wpływa na szybkość tętna

Badanie przeprowadzone przez naukowców z Medycznego Uniwersytetu Munich na Wydziale Kardiologii, przy wsparciu Komisji Europejskiej oraz DZHK (the German Cardiovascular Research Centre), było pierwszym w którym obserwowano  wpływ działania alkoholu na odczyt EKG. W badaniu wzięły udział ponad 3 tysiące osób uczestniczących w corocznych dożynkach chmielnych (Munich Oktoberfest). Wszystkie osoby miały badaną pracę serca poprzez odczyt EKG oraz sprawdzaną zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu. Dodatkowo gromadzono informacje dotyczące płci, wieku, chorób serca, przyjmowanych leków nasercowych, oraz faktu palenia papierosów. Średnia wieku uczestników to 35 lat, natomiast 30% próby stanowiły kobiety. Przeciętna zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu wyniosła 0.85 g/kg. Wzrastające stężenie alkoholu w wydychanym powietrzu, widocznie wiązało się z występowaniem tachykardii zatokowej (nadmiernie szybkie bicie serca), mianowicie 100 bądź większej ilości uderzeń serca na minutę. Zjawisko to występowało u 25,9% próby.

Zgodnie z obserwacją dr Stefana Brunnera, kardiologa i jednego z głównych realizatorów badania, im więcej alkoholu spożywamy, tym szybsze jest nasze tętno. Obecnie naukowcy prowadzą badania mające ustalić, czy  fakt szybszego tętna występującego pod wpływem alkoholu może w dłuższym okresie doprowadzić do zaburzeń rytmu serca. Ponadto, jak podkreślają naukowcy, większość osób które wzięły udział w badaniu, to młodzi i zdrowi ludzie. Jeśli badanie zostałoby przeprowadzone na osobach starszych, bądź z chorobami serca, to można by spodziewać się widocznej zależności między piciem alkoholu a arytmią.

Więcej informacji …

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180319124246.htm

 

LUTY

Spożywanie alkoholu w wieku nastoletnim może prowadzić do zaburzeń funkcjonowania wątroby w wieku dorosłym

Alkohol jest jedną z kluczowych przyczyn zachorowalności na marskość wątroby i chorób tego narządu.Wyniki przeprowadzonych w Szwecji badań podłużnych (badających te same osoby na przestrzeni długiego okresu czasu) dowiodły, że picie alkoholu w wieku nastoletnim wiąże się z wystąpieniem problemów zdrowotnych narządu wątroby w wieku dorosłym. Otrzymane wyniki potwierdziły konieczność ponownego przeanalizowania i określenia ilości porcji standardowych dla mężczyzn nie stanowiących bezpośredniego zagrożenia dla zdrowia. Zgodnie z obecnie trwającymi dyskusjami oraz niektórymi z przedstawianych stanowisk, rekomenduje się obniżenie ilości porcji standardowych dla mężczyzn do 30 gramów alkoholu na dzień, by ograniczyć ryzyko poalkoholowych chorób wątroby.

Więcej informacji …

Hannes Hagström, Tomas Hemmingsson, Andrea Discacciati, Anna Andreasson. Alcohol consumption in late adolescence is associated with an increased risk of severe liver disease later in life. Journal of Hepatology, 2018; DOI: 10.1016/j.jhep.2017.11.019

Myślisz ciąża – Myśl bez alkoholu

Finansowana przez szkocki rząd organizacja APPA (the Alcohol Pre-Pregnancy and Pregnancy Advice) rozpoczęła 15 stycznia br. innowacyjny półroczny program pilotażowy (Think pregnancy - Think no alcohol), którego celem jest rozpowszechnianie wiedzy dotyczącej ryzyka jakie wiąże się ze spożywaniem alkoholu na każdym etapie ciąży (prenatalnym, okołoporodowym, poporodowym).

Dzieci z FAS (Płodowym Zespołem Alkoholowym) mają zaburzenia wzrostu, charakterystyczne dysmorfie twarzy i trwające całe życie problemy związane z nauką i zachowaniem. Regularne picie alkoholu w czasie ciąży, bądź upijanie się może doprowadzić do wystąpienia u dziecka FASD (Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych). Choć dzieci z FASD mogą wyglądać na zdrowe, to charakteryzują je nieodwracalne uszkodzenia mózgu.

Jak mówi Lynn Cameron, szefowa położnych NHS, cyt.: "FAS i FASD można w 100% zapobiec.Rozwój ośrodkowego układu nerwowego (OUN) wraz z rozwojem i wzrostem mózgu trwa przez całą ciążę, dlatego też nie ma bezpiecznego momentu w ciążydla spożywania napojów alkoholowych” .

Więcej informacji …

www.nhsgrampian.org/appa

http://www.nhsgrampian.org/nhsgrampian/gra_display_simple_index.jsp;jsessionid=60BA1FB9CC4C1CB8F4A3283BD9D80684?pContentID=10016&p_applic=CCC&p_service=Content.show&

Rodzice częstujący swoje dzieci alkoholem przysparzają sobie problemów na przyszłość

Zgodnie z wynikami badania, rodzice częstujący swe dzieci alkoholem, nie chronią ich przed niebezpieczeństwami wynikającymi z jego spożywania a wręcz przeciwnie narażają dzieci na większe ryzyko wystąpienia szkód poalkoholowych (the Lancet Public Health). Wyniki powyższego badania pochodzą z trwającego sześć lat badania grupy 1 900 australijskich nastolatków. W przeprowadzonym badaniu obserwacji poddani zostali zarówno ci rodzice, którzy proponowali swoim nastoletnim dzieciom okazjonalnie łyk alkoholu, jak również ci rodzice, którzy proponowali pełne porcje alkoholu, jak lampki wina bądź kufle piwa. Jak stwierdza profesor Mattick (Drug and Alcohol Studiesat the University of New SouthWales in Sydney) cyt.:”Dawanie dużych porcji jest prawdopodobnie bardziej niebezpieczne niż częstowanie tylko łykiem alkoholu, ale nadal również sam łyk nie stanowi ochrony i przyczynia się do szkód”.

Więcej informacji …

https://eu.usatoday.com/story/news/2018/01/25/study-parents-who-give-their-teenagers-alcohol-inviting-trouble/1067481001/

Wielka Brytania – ostrzeżenia graficzne na opakowaniach napojów alkoholowych jak na opakowaniach wyrobów tytoniowych

Wiodąca w Wielkiej Brytanii organizacja zajmująca się problematyką zdrowotną (the RoyalSociety for Public Health) nawołuje do wprowadzenia na opakowaniach napojów alkoholowych (butelkach i puszkach) informacji graficznych, adekwatnych do tych jakie znajdują się na opakowaniach wyrobów tytoniowych. Jeśli osoby decydują się na spożywanie napojów alkoholowych, to mają prawo do uzyskania pełnej wiedzy w zakresie tego co dokładnie zawiera ich napój, jak również jakie z jego spożyciem wiążą się efekty. Informacje konsumencie wraz z ostrzeżeniami zdrowotnymi znajdują się obecnie na wszystkich opakowaniach wyrobów tytoniowych, pożywieniu i napojach bezalkoholowych, wyjątek stanowi nadal alkohol. To musi się zmienić, jeśli chcemy ograniczyć szkody poalkoholowe jak również zwiększyć świadomość konsumenta odnośnie spożywanego produktu alkoholowego.

Więcej informacji …

https://www.theguardian.com/society/2018/jan/26/uk-health-body-calls-for-cigarette-style-warnings-on-alcohol

Alkohol i nowotwór - stanowisko Amerykańskiego Stowarzyszenia Onkologii Klinicznej (the American Society of Clinical Oncology)

Alkohol działa rakotwórczo na drogi oddechowe wywołując raka jamy ustnej, gardła, krtani i przełyku, jak również raka jelita grubego, wątroby czy piersi. Istnieje jeszcze wiele innych zależności między rakotwórczym działaniem alkoholu a pozostałymi narządami ale ich wielkość wymaga jeszcze dokładniejszego doprecyzowania, biorąc pod uwagę czynniki ekologiczne i zmienne związane ze stylem życia jednostki. Skala szkód poalkoholowych jest ogromna. Prawie dwa miliardy osób regularnie pije napoje alkoholowe. Europa jest obszarem o najwyższym poziomie spożycia napojów alkoholowych i największej powszechności występowania chorób nowotworowych. Alkohol plasuje się na siódmym miejscu wśród czynników wywołujących nieodwracalne szkody i urazy (4·2%) i jest przyczyną zgonu (5·2%) - The Global Burden of DiseaseStudy 2016.

Więcej informacji …

http://ascopubs.org/doi/full/10.1200/JCO.2017.76.1155

Czy poziom spożycia alkoholu w Rosji spadł rzeczywiście aż o 80%?

Zgodnie z informacjami ogłoszonymi przez Ministerstwo Zdrowia w Rosji, w przeciągu ostatnich pięciu lat poziom konsumpcji alkoholu spadł o 80%. Czy to prawda?

Mamy tu dwa niezależne źródła danych statystycznych, jedno to dane zbierane prze rosyjską agencję danych statystycznych (Rosstat), drugie to dane statystyczne Światowej Organizacji Zdrowia (WHO). Dane zbierane przez Rosstat opierają się tylko na informacjach dotyczących oficjalnego rynku sprzedaży napojów alkoholowych, którego poziom obecnie spadł ale nie o 80% tylko o 30%. Jest to poziom całkowitego spożycia napojów alkoholowych per capita. Jak na razie Rosstat nie opublikował danych dotyczących sprzedaży napojów alkoholowych za 2017 rok. Zgodnie ze stanowiskiem profesora ekonomii - Yevgeny Yakovlev, dostępne dane dotyczące okresu od stycznia do listopada 2017 roku wskazują na wzrost poziomu spożycia alkoholu w stosunku do poziomu z lat poprzednich. Sprzedaż wódki, która nadal jest najpopularniejszym wśród Rosjan alkoholem, wzrosła między styczniem a listopadem o 10% w porównaniu do tego samego okresu w roku 2016. Zgodnie z danymi prezentowanymi przez Rosstat w roku 2016 Rosjanie per capita wypijali 6,6 litra czystego alkoholu. Dane dotyczące tego samego okresu prezentowane przez WHO mówią o 13,9 litra per capita.

Więcej informacji …

https://www.bbc.com/news/world-europe-42738511

Cena minimalna alkoholu – skuteczne rozwiązanie

Zgodnie ze stanowiskiem grona medycznego w Anglii, mniejsza dostępność mocnego i taniego dotychczas alkoholu może zaowocować lepszym zdrowiem dwóch miliomów osób, które piją szkodliwie. Jak twierdza, obecnie osoby pijące szkodliwie, są bardziej wyczulone na cenę napojów alkoholowych, niż osoby pijące umiarkowanie i sięgają po tańsze, słabsze alkohole. Prawie 4% populacji osób pijących szkodliwie, odpowiadało za 1/3 całkowitej konsumpcji alkoholu w Anglii.

Więcej informacji …

https://www.pharmaceutical-journal.com/news-and-analysis/news-in-brief/minimum-unit-alcohol-pricing-works-mps-told/20204305.article?firstPass=false

Anglia - prawie połowa 14-latów próbowała alkoholu

Prawie połowa 14-latów w Wielkiej Brytanii próbowała alkoholu a około 20% miało do czynienia z policją. Badacze odnotowali również, że 17% próbowało papierosów a ponad 10% potwierdzało fakt upicia się przynajmniej raz – co definiowane było jako spożycie pięciu bądź większej ilości napojów alkoholowych za jednym razem. Jak twierdza eksperci otrzymane wyniki pomogą w przygotowaniu odpowiednich programów profilaktycznych mających na celu przeciwdziałanie ryzykownym postawom i zachowaniu nastolatków. Ponadto otrzymane dane podkreślają konieczność poruszania tematu picia alkoholu, palenia papierosów i brania narkotyków już wśród uczniów szkół podstawowych.Podczas gdy nasilenie różnych zachowań i postaw różniło się porównując Anglię, Szkocję a Walię, to różnice te szczególnie obserwowalne są w różnych grupach etnicznych, przy czym szczególnie narażona na zachowania ryzykowne jest młodzież rasy białej w porównaniu do młodzieży z mniejszości etnicznych.

Więcej informacji …

https://www.theguardian.com/society/2018/jan/24/nearly-half-of-uk-14-year-olds-have-tried-alcohol-figures-show

 

 

STYCZEŃ

Rola neuroprzekaźnika w uzależnieniu od alkoholu

Na podstawie spektroskopii rezonansu magnetycznego mózgu osób uzależnionych od alkoholu, naukowcy odkryli, że neuroprzekaźnik zwany glutaminianem może odgrywać ważną rolę we wzmożonej chęci napicia się alkoholu (Hu Chang, Indiana University).

Uzależnienie od alkoholu i picie szkodliwe dotyczy prawie 30% populacji amerykańskiej. Dziewięć -dziesiąt procent osób, które podjęły wyzwanie walki ze swym uzależnieniem w rezultacie wraca do nałogu w okresie czterech lat. Powroty te wyzwalane są zwykle obrazami, zapachami bądź sytuacjami kojarzonymi z doświadczeniami i przeżyciami z okresu nadużywania alkoholu.

W przeprowadzonym badaniu wzięło udział 35 osób, w tym 17 osób pijących szkodliwie i 18 osób nie nadużywających alkoholu. Naukowcy zmierzyli poziom neuroprzekaźnika glutaminianu w mózgach osób badanych przy pomocy spektroskopii rezonansu magnetycznego. W badaniu odnotowano spadek poziomu glutaminianu w mózgach osób pijących szkodliwie po ekspozycji bodźców powiązanych z piciem alkoholu – takich jak fotografia alkoholu w naczyniu, w porównaniu do zdjęć neutralnych. U osób nienadużywających alkoholu nie odnotowano żadnych zmian w czasie ekspozycji tych samych zdjęć.

Więcej informacji …

https://www.sciencedaily.com/releases/2018/02/180212150733.htm

Holandia - alkohol ważnym elementem Narodowego Programu Profilaktyki

Narodowy Program Profilaktyki oprócz problematyki uzależnienia od wyrobów tytoniowych i otyłością, zajmie się również szkodliwym piciem. Eksperci zdrowia publicznego w Holandii (The Health Council of the Netherlands) zalecają abstynencję bądź spożywanie nie więcej niż jednego napoju alkoholowego dziennie. Picie większej ilości alkoholu wiąże się z ryzykiem wystąpienia zawału, chorób wątroby, nowotworu bądź cukrzycy. Propozycje działań mających na celu ograniczenie szkód poalkoholowych zawierają takie punkty jak: wzrost ceny alkoholu, zmniejszenie liczby punktów sprzedaży, nałożenie większych restrykcji na reklamę alkoholu, prowadzenie kampanii społecznych adresowanych do konkretnych grup, zwiększanie świadomości szkodliwego wpływu alkoholu na zdrowie wśród grona medycznego i szkolnego jak również dążenie do odłączenia alkoholu od sportu.

Więcej informacji …

https://www.iamexpat.nl/expat-info/dutch-expat-news/alcohol-abuse-be-tackled-dutch-national-prevention-programme

Alkohol i jego rakotwórcze działanie

Minister Zdrowia w Irlandii - Simon Harris, podkreślił znaczenie zależności jaka występuje między piciem alkoholu a zachorowalnością na nowotwory. W ramach działań związanych z nowelizacją ustawy alkoholowej, podkreślił, że zapisy na opakowaniach napojów alkoholowych ostrzegające o rakotwórczym działaniu alkoholu, to sposób na przeciwdziałanie występowania chorób nowotworowych. Minister Zdrowia dodał również,że cyt.: “ jedzenie większych ilości owoców i warzyw, bycie aktywnym, utrzymanie zdrowej masy ciała, jak również rzucenie palenia, to wszystko czynniki przeciwdziałania chorobom nowotworowym”. Projekt nowelizacji ustawy alkoholowej zawiera również propozycje wprowadzenia ceny minimalnej.

Więcej informacji …

https://www.irishtimes.com/news/health/link-between-alcohol-and-cancer-emphasised-by-government-1.3379188

Kierowcy nadal prowadzą pod wpływem alkoholu

Blisko co 12 kierowca w Irlandii uczestniczy w kolizji spowodowanej prowadzeniem pojazdu pod wpływem alkoholu. Badanie przeprowadzone przez firmę ubezpieczeniową wskazało, że w grupie ponad 6 tysięcy kierowców, 7.39% uczestniczyła w kolizji będąc pod wpływem alkoholu, bądź będąc ofiarą innego kierowcy pod wpływem alkoholu. Trochę ponad 2% badanych przyznało, że uczestniczyło w takiej kolizji w ostatnim roku, natomiast 4,31% stwierdziło, że uczestniczyło przynajmniej w jednej takiej kolizji ponad rok temu. Przeprowadzone analizy wykazały, że 16,99% takich kolizji miało miejsce na drogach podrzędnych. Kierowcy prowadzą pod wpływem alkoholu, ponieważ nie dopuszczają do siebie informacji, ze kolizja może się przytrafić również im. Skuteczniej od prowadzenia pod wpływem alkoholu, wpływa na ich decyzję informacja, ze mogą być zatrzymani przez policję będąc pod wpływem alkoholu.

Więcej informacji …

https://www.irishexaminer.com/breakingnews/ireland/one-in-12-drivers-in-crash-or-near-miss-due-to-alcohol-survey-824031.html

Australia – lekarze i psycholodzy kryminalni diagnozują osoby z FASD

Legal and health experts say Australian courts should assess children for FASD

Lekarze rozpoczęli współpracę z psychologami kryminalnymi, by pomóc w diagnozie osób , które weszły w konflikt z prawem, a mogą mieć Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD).

Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych, stanowi zaburzenia funkcjonowania mózgu spowodowane ekspozycją na alkohol w życiu płodowym.Szacuje się, że ponad połowa miliona populacji Australijczyków ma FASD i wielu z nich było w więzieniu bądź obecnie odsiaduje wyrok.

Więcej informacji …

http://www.abc.net.au/radio/programs/pm/experts-say-australian-courts-should-assess-children-for-fasd/9330996

Rosja – alkohol podczas przerwy świątecznej przyczynia się do śmierci 18 tysięcy Rosjan

Główny rosyjski ekspert ds. polityki alkoholowej - Alexander Nemtsov, opublikował raport, w którym to widoczny jest szczególny wzrost przypadków śmiertelnych pod wpływem alkoholu w styczniu, w czasie świąt Bożego Narodzenia w kościele prawosławnym i świętowania Nowego Roku. W okresie tym poziom przypadków śmiertelnych pod wpływem alkoholu wzrasta do 18 tysięcy. Ekspert uważa, że alkohol odgrywa w Rosji kluczową rolę w rosnącym poziomie przypadków śmiertelnych.

Więcej informacji …

http://www.pravdareport.com/news/society/stories/09-01-2018/139632-alcohol_russia-0/

 

Prawie 11% Czechów pije alkohol codziennie

Co dziewiąty dorosły Czech pije alkohol przynajmniej cztery razy w tygodniu, (Nielsen Admosphere Agency). Powyższe wyniki pochodzą z badań ankietowych przeprowadzonych na grupie 1017 Czechów w wieku powyżej 18 roku życia. Zgodnie z danymi przedstawionymi w najnowszym raporcie dot. konsumpcji używek w Czechach, wzrasta liczba osób pijących alkohol każdego dnia. W przeprowadzonym badaniu ankietowym pytano również o częstotliwość spożywania napojów alkoholowych i ich ilość. Zgodnie z otrzymanymi wynikami około 51% mężczyzn i 44% kobiet wskazywało na poziom spożycia na granicy picia ryzykownego.

Więcej informacji …

http://praguemonitor.com/2018/01/24/survey-some-11-adult-czechs-drink-alcohol-almost-daily

Terapia Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD)

Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD) stanowi zespół wrodzonych zaburzeń i deficytów powstałych w wyniku ekspozycji płodu na alkohol. Deficyty te obejmują funkcjonowanie psychiczne, fizyczne oraz wpływają na problemy w prawidłowym zachowaniu i w nauce.

Opieka medyczna

Opieka medyczna nad dziećmi z grupy FASD zależy od spektrum zaburzeń wywołanych alkoholem w życiu płodowym. W opiekę tą włączeni mogą być chirurdzy plastyczni, dysmorfolodzy, otolaryngolodzy, endokrynolodzy, specjaliści opieki podstawowej/pediatrzy, genetycy, fizjoterapeuci, gastrolodzy, neurolodzy, logopedzi, psychiatrzy, audiolodzy, dietetycy, immunolodzy, czy okuliści.

Farmakologia

Nie ma określonej listy zawsze stosowanych farmaceutyków w grupie dzieci z FASD. Istnieją natomiast i są stosowane leki, które mogą zmniejszać nasilenie występowania niektórych z symptomów FASD, takich jak depresja, trudności z koncentracją czy nadmiar energii przejawiający się nadaktywnością.

Alternatywne metody pomocy i terapii

Zalecanych jest kilka alternatywnych rodzajów terapii dla i dzieci I dorosłych z FASD. Do terapii tych zaliczyć można między innymi: terapię ze zwierzętami, biofeedback, terapię plastyczną/manualną, yogę, ćwiczenia fizyczne, trening słuchowy, , suplementację ziołową, suplementację witaminową, akupunkturę, akupresurę, relaksację.

Więcej informacji …

https://www.news-medical.net/health/Fetal-Alcohol-Spectrum-Disorders-FASD-Treatments.aspx

2014 PARPA - Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych -  Polityka Plików Cookie