PAŃSTWOWA AGENCJA ROZWIĄZYWANIA PROBLEMÓW ALKOHOLOWYCH
O NAS KONTAKT Parpa BIP Parpa ENG A A A

banner ramkowy szczepimysie

MAJ

Jak udało się wprowadzić ostrzenia zdrowotne dla kobiet w ciąży, na opakowaniach alkoholi?

Chodź naukowcy od wielu lat, wiedzieli o szkodliwym działaniu alkoholu na zarodek i płód, to dopiero po 25 latach udało się wprowadzić nakaz etykiet ostrzegawczych na produktach alkoholowych w Nowej Zelandii i Australii. Badanie przeprowadzone przez australijskich naukowców przedstawia kroki, jakie zostały podjęte przez te lata w powyższym temacie. Jak stwierdzają naukowcy: „Przemysł alkoholowy przez wiele lat stosował taktyki, mające na celu opóźnianie lub przeciwdziałanie wprowadzeniu na kompleksowych przepisów.  W tym celu przemysł alkoholowy budował relacje z decydentami politycznymi, lobbował przeciwko zaostrzeniu przepisów dotyczących etykietowania, opracowywał własny system samoregulacji jak również dyskredytował dowody naukowe”. Nowe etykiety ostrzegawcze dotyczące ciąży i alkoholu zaczną obowiązywać w lipcu przyszłego roku. Niektóre z nowozelandzkich firm przemysłu alkoholowego już teraz zaczęły stosować nowe etykiety. Jak do tej pory w niewielu państwach wprowadzono ostrzegawcze etykietowanie napój alkoholowych z informacjami dotyczącymi szkodliwego wpływu alkoholu na płód. 

Więcej informacji …

https://www.stuff.co.nz/science/300579923/how-pregnancy-warnings-got-on-alcohol-products

Pytanie o alkohol

W marcu 2022 roku, the Queen’s Nursing Institute Scotland przeprowadził badanie online dotyczące wiedzy z zakresu FASD. W badaniu mogły wziąć udział pielęgniarki i położne z całej Szkocji. Jedno z pytań zadanych przedstawicielkom służby zdrowia, dotyczyło komfortu i swobody w pytaniu kobiet w wieku rozrodczym o ich konsumpcję napojów alkoholowych, jak i picie alkoholu w ciąży. Zgodnie z otrzymanymi wynikami, 18% uczestniczek stwierdziło, że czuje się bardzo komfortowo i swobodnie; 10% uznało, że pytania takie są dla nich bardzo niekomfortowe; 5% uznało je za niekomfortowe; mieszane odczucia deklarowało 15% a komfortowo w ich zadawaniu czuło się 52% respondentek. Z otrzymanych danych wynika dodatkowo, że 80% pielęgniarek i położnych w Szkocji podejmuje temat picia alkoholu i alkoholu w ciąży wśród pacjentek w wieku rozrodczym a łącznie 70% z nich czuje się w tym komfortowo bądź bardzo komfortowo. Wśród osób, które badają spożycie alkoholu, mniej niż połowa korzysta ze standardowych narzędzi przesiewowych, a 88% rozmawia o piciu, paleniu i zażywaniu leków  nie na receptę „w bardziej ogólny sposób”.

Więcej informacji …

https://www.qnis.org.uk/blog/speaking-about-drinking/

Upijanie się wzmaga problemy alkoholowe

Osoby wypijające umiarkowane ilości alkoholu ale upijające się, są w grupie podwyższonego ryzyka rozwoju problemów związanych z piciem alkoholu, w przeciwieństwie do osób, które wypijają takie same ilości alkoholu ale nie upijają się (The University of Texas,  Austin). Badacze poddając analizie wyniki próby dorosłych konsumentów napojów alkoholowych zaobserwowali, że osoby pijące umiarkowane ilości alkoholu ale z tendencją do upijania się, są prawie pięć razy bardziej narażone na konsekwencje wynikające z picia alkoholu, jak również dwa razy bardziej narażone na doświadczanie problemów poalkoholowych dziewięć lat później. Picie umiarkowane definiuje się jako spożywanie nie więcej niż jednego drinka (porcji standardowej alkoholu) dziennie przez kobietę i dwóch drinków przez mężczyznę. Natomiast upijanie się definiowane jest jako jednorazowe wypicie pięciu, bądź większej ilości drinków (porcji standardowych). Tak więc otrzymane wyniki należy zinterpretować tak, że większe konsekwencje zdrowotne – związane z konsumpcją alkoholu również długofalowo ma osoba, która w niedzielę wypije 7 porcji standardowych alkoholu, niż osoba która codziennie wypije jedną porcję standardową do obiadu. Wyniki badania opublikowane zostały w the American Journal of Preventive Medicine.

Więcej informacji …

https://news.utexas.edu/2022/06/09/binge-drinking-raises-risk-of-alcohol-problems-even-for-moderate-drinkers/

Picie alkoholu przez ciężarne koreluje z piciem ich partnerów

W przeprowadzonym badaniu analizie poddano informacje dotyczące konsumpcji alkoholu 14,822 Finek i ich partnerów, w okresie przed ciążą i w czasie ciąży. W badaniu trwającym w latach 2009-2018 obserwacji poddano 21,472 ciąże. W 86% ciąż, kobiety deklarowały fakt spożywania alkoholu przed ciążą i 4,5% w ciąży. W 25% przypadków kobiety deklarowały, że odstawiły alkohol w momencie, kiedy tylko dowiedziały się o ciąży. Oznacza to, że w tych przypadkach płód mógł być poddawany ekspozycji na alkohol we wczesnych etapach rozwoju. Jeśli chodzi o partnerów, to na ogół nie ograniczali spożycia alkoholu przed ciążą ani w jej trakcie. Kobiety, które raportowały spożywanie alkoholu również w ciąży, zwykle wcześniej nadużywały alkoholu. Młode kobiety miały podwyższony poziom picia ryzykownego przed zajściem w ciążę, natomiast w trakcie jej trwania nie różniły się od pozostałych grup wiekowych. Zgodnie z otrzymanymi wynikami badacze podkreślają, że aby ograniczyć ryzyko ekspozycji płodu na alkohol, należy ograniczyć spożycia w okresie planowania ciąży  - zarówno kobieta, jak i mężczyzna. Przyszli rodzice powinni być świadomi konsekwencji jakie wiążą się z piciem alkoholu w ciąży a wsparcie partnera w nie piciu alkoholu jest ochroną przed nie piciem alkoholu prze kobietę będącą w ciąży.

Więcej informacji

https://doi.org/10.1111/acer.14806

Osoby nadużywające alkoholu bardziej narażone na palenie

Zgodnie z badaniami przeprowadzonymi w wielkiej Brytanii, osoby które nadużywają alkoholu są cztery razy bardziej predysponowane do palenia papierosów niż reszta populacji (University College London). Omawiane wyniki pochodzą z badania przeprowadzonego na próbie 144,583 Anglików w okresie siedmiu lat (2014-2021). Wyniki opublikowane zostały w The Lancet Regional Health – Europe. Wyniki wykazały, że 58% osób nadużywających alkoholu (w grupie podwyższonego ryzyka uzależnienia) były jednocześnie palaczami, podczas kiedy w populacji ogółem palacze stanowili 15%. Badacze odkryli również, że rozpowszechnienie palenia i uzależnienie od niego wzrastało wraz ze spożyciem alkoholu –im więcej osoba piła, tym bardziej prawdopodobne było, że również pali, i dodatkowo pali w ciągu dnia więcej niż przeciętny palacz. Palenie i picie alkoholu to często stosowane używki w  Anglii. Przeprowadzone badanie jest pierwszym badającym ich współwystępowanie. 

Więcej informacji …

https://www.eurekalert.org/news-releases/955475

Raport dotyczący wpływu MUP na konsumentów nadużywających alkoholu i uzależnionych

Badacze z University of Sheffield, z University of Newcastle (Australia) przeprowadzili szeroko zakrojone badanie, aby zrozumieć, w jaki sposób ta ważna, ale trudno dostępna populacja osób nadużywających alkoholu i uzależnionych zareagowała na wprowadzenie MUP (cenę minimalną alkoholu).

Wśród osób pijących szkodliwie i ryzykownie lub osób uzależnionych od alkoholu, badanie dotyczące wprowadzenia MUP nie znaleziono wyraźnych dowodów na zmianę konsumpcji lub nasilenia uzależnienia. Otrzymane wyniki pokazały również, że niektóre uboższe ekonomicznie grupy konsumentów, doświadczały większych problemów finansowych, ponieważ wzrost cen alkoholu oznaczał dla nich większe na niego wydatki. Tym samym skłoniło część osób uzależnionych od alkoholu do ograniczenia wydatków na żywność i media, by móc kupić alkohol.

Więcej informacji …

https://www.publichealthscotland.scot/publications/evaluating-the-impact-of-minimum-unit-pricing-in-scotland-on-people-who-are-drinking-at-harmful-levels/

Związek między alkoholem a rakiem jelit

Czerwiec jest miesiącem poświęconym tematyce profilaktyki raka jelit (Bowel Cancer Awareness Month). Rak jelit jest drugim co do powszechności występowania nowotworem w Australii. Wykryty na wczesnym etapie jest całkowicie wyleczalny. W każdy weekend około 103 osoby w Australii umierają z powodu raka jelit a około 300 słyszy jego diagnozę. Choć dokładne przyczyn powstawania raka jelit nie są jeszcze znane, to występuje kilka kluczowych wskaźników zwiększających ryzyko jego wystąpienia. Jednym z nich jest spożywanie napojów alkoholowych.  Alkohol przyczynia się do powstawania takich nowotworów jak rak jelita, piersi, wątroby, przełyku, jamy ustnej i trzustki. Zgodnie z danymi the Cancer Council w Australii, konsumpcja alkoholu przyczynia się do ponad 5000 przypadków choroby nowotworowej rocznie. Wyniki kilku badań wykazały, że ryzyko zachorowania na raka jelita grubego wzrasta wraz z każdą wypijaną porcją standardową alkoholu. Nawet jeden standardowy drink dziennie (10 gramów alkoholu) może zwiększyć ryzyko jego wystąpienia. Zaobserwowano, że osoby, które umiarkowanie piły piwo (dwie porcje standardowe) lub wino (1,5 porcji standardowej )dziennie zwiększały ryzyko zachorowania na raka jelita w porównaniu z osobami niepijącymi okazjonalnie lub niepijącymi.

Więcej informacji …

https://adf.org.au/insights/alcohol-and-bowel-cancer/#:~:text=Alcohol%20has%20been%20linked%20to,pancreatic%2C%20throat%20and%20mouth%20cancer.&text=According%20to%20the%20Cancer%20Council,cancer%20in%20Australia%20each%20year

Alkohol może być bardziej niebezpieczny dla serca, niż pierwotnie przypuszczano

Według wyników badań przedstawionych na Heart Failure 2022, kongresie naukowym Europejskiego Towarzystwa Kardiologicznego (ESC), poziom spożycia alkoholu obecnie uważany przez niektóre kraje za bezpieczny jest powiązany z rozwojem niewydolności układu krążenia. Jak stwierdzają naukowcy z St. Vincent ‘s University Hospital z Irlandii, aby zminimalizować ryzyko szkodliwego działania alkoholu na serce, najlepiej by osoby które do tej pory go nie spożywały, już nigdy po niego nie sięgały a jeśli są konsumentami napojów alkoholowych, to warto by ograniczyły spożycie. Zalecane ograniczenie spożycia, to mniej niż butelka wina tygodniowo, bądź mniej niż trzy i pół puszki piwa o pojemności 500ml i 4,5% zawartości alkoholu. Według Światowej Organizacji Zdrowia, Unia Europejska jest regionem, w którym spożywa się najwięcej alkoholu na świecie. Długotrwałe spożywanie dużej ilości alkoholu może powodować rodzaj niewydolności serca zwanej kardiomiopatią alkoholową, obecnie dowody z populacji azjatyckich wskazują, że niższe poziomy spożycia alkoholu również mogą być szkodliwe.

Więcej informacji …

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/05/220523135032.htm

W Pradze chcą zabronić konsumpcji alkoholu w ponad 1000 miejsc publicznych

W połowie maja bieżącego roku przedstawiono plan uzupełnienia listy miejsc, w których zabroniona jest konsumpcja alkoholu w Pradze. Obecnie miejsc takich jest około 800, władze dążą do uzupełnienia jej ponad 200 nowymi.  Co więcej zakazy o których mowa nie będą dotyczyć jedynie picia alkoholu ale również spacerowania po mieście z otwartą puszką czy butelką alkoholu. Ponadto ograniczenia dotyczące picia alkoholu mają być normowane również czasowo, mianowicie na praskich bulwarach ma zostać wprowadzony zakaz spożywania napojów alkoholowych od północy do godziny 9:00 rano. Jeśli proponowane restrykcje wejdą w życiu, będą obowiązywać od 1 lipca 2022 roku.

Więcej informacji …

https://www.themayor.eu/en/a/view/prague-wants-to-ban-consumption-of-alcohol-in-over-1-000-public-places-10458

Duńska reforma zdrowia odkłada plany związane z podniesieniem limitu wieku spożywania alkoholu

Porozumienie w sprawie duńskiej reformy zdrowia zostało przedstawione przez rząd przy poparciu większości parlamentarnej. Wcześniejsze propozycje zdrowotne rządu związane z dodatkowymi ograniczeniami w sprzedaży tytoniu i alkoholu nie stanowią jednak części ogłoszonego porozumienia. Rząd zaproponował stopniowe wycofywanie produktów nikotynowych dla pokolenia 2010. Rząd chce również podnieść granicę wieku na 18 lat dla możliwości prawnej zakupu każdego rodzaju alkoholu. Wiadomo, że palenie jest główną przyczyną raka, podobnie jak alkohol jest przyczyną raka i wielu innych poważnych chorób. Palenie przyczynia się do śmierci wielu Duńczyków. Każdego roku z powodu używania nikotyny umiera 13600 Duńczyków. Wraz z wizją pokolenia wolnego od nikotyny pojawiła się w końcu perspektywa odwrócenia tego smutnego trendu. A propozycja wprowadzenia podwyższonego limitu wiekowego na sprzedaż alkoholu może doprowadzić do znaczącej zmiany w brutalnej i niezdrowej kulturze picia wśród duńskiej młodzieży.

Więcej informacji …

https://nordan.org/8281-2/

 

KWIECIEŃ

Skanowanie w celu określenia wieku konsumenta

Senat stanu Nowy Jork rozważa wprowadzenie zapisów prawnych zezwalających barom i restauracjom na używanie urządzeń skanujących twarz lub odciski palców w celu weryfikacji wieku konsumenta przed sprzedażą mu alkoholu, tytoniu lub papierosów elektronicznych. Na podstawie proponowanych rozwiązań prawnych, bary i restauracje mogłyby przechowywać dane dotyczące skanów odcisków palców, twarzy czy siatkówki oka swoich klientów, tak by ten przy kolejnych wizytach nie musiał okazywać dowodu i aby nie było wątpliwości, że konsument uprawniony jest do legalnej konsumpcji napojów alkoholowych czy tytoniowych. Proponowane przepisy wymagają, aby wszystkie dane były szyfrowane i zabraniają firmom je posiadającym sprzedaży danych biometrycznych stronom trzecim. Stan Waszyngton zatwierdził podobną rozwiązanie techniczne służące weryfikacji wieku konsumentów w 2018 roku. Skanowanie odcisków palców pozwala uczestnikom dużych, profesjonalnych imprez sportowych przechodzić zabezpieczenia oraz kupować napoje z grupy tzw. wyskokowych.  

Więcej informacji …

https://nypost.com/2022/04/22/ny-eyes-facial-recognition-to-card-for-alcohol-cigarettes/

Co 10 Amerykanin wychodzi z nałogu

Zgodnie z danymi pochodzącymi z Centrów Kontroli i Zapobiegania Chorobom (CDC), liczba osób umierających z powodu uzależnienia stale rośnie. Szacuje się, że liczba zgonów spowodowanych przedawkowaniem wzrosła o prawie 29% w 2021 r. Według badań przeprowadzonych przez profesora psychiatrii dr Johna Kelly'ego w Harvard Medical School, mniej więcej co 10 Amerykanin powraca do zdrowia po chorobie uzależnienia od alkoholu lub narkotyków. Zgodnie z prowadzonymi szacunkami w Stanach Zjednoczonych około 20 do 30 milionów ludzi wraca do zdrowia po okresie uzależnienia od substancji psychoaktywnych. Jak dodaje  – powiedział dr Kelly, wyjście z uzależnienia może zająć komuś lata, ale najnowsze dane z CDC i Narodowego Instytutu ds. Narkomanii pokazują, że większość ludzi, którzy walczą z uzależnieniem, ostatecznie osiąga cel jakim jest życie bez substancji psychoaktywnych. Badacz dodaje jednocześnie, że 75%  osób, które w pewnym momencie życia doświadczają zaburzeń związanych z używaniem alkoholu lub narkotyków, osiąga remisję.

Więcej informacji …

https://www.fox4now.com/brand-spotlight/your-healthy-family/your-healthy-family-one-in-10-americans-in-recovery-from-alcohol-or-drug-abuse

Stygmatyzacja osób uzależnionych

Wyniki projektu Living Labs wskazują na siłę stygmatyzacji wśród osób uzależnionych od alkoholu czy narkotyków, co diametralnie wpływa na ich drogę ku lepszemu. Projekt poświęcony zagadnieniu stygmatyzacji wśród osób uzależnionych opracowany został przez Self Help Addiction Resource Centre (SHARC, organizacja wspierająca konsumentów) we współpracy z Peninsula Health i Frankston Mornington Peninsula Primary Care Partnership. Celem projektu była identyfikacja kluczowych barier, jakie doświadczają priorytetowe populacje do których badacze zaliczyli osoby starsze, kobiety i osoby bezdomne. Z przeprowadzonych wywiadów  wyłoniły się przekonania i postawy dominujące wśród wyłonionych populacji priorytetowych. Osoby te wskazywały, że często ich uzależnienie nie jest postrzegane jako prawdziwa choroba, a także że czasami czują się niedoceniani lub nie godni. Aby ograniczyć występujące zjawisko stygmatyzacji, opracowano szereg materiałów skierowanych do lekarzy, personelu AOD i decydentów. Narzędzia, które można wdrożyć w wielu placówkach opieki, do których mogą trafiać właśnie osoby z populacji priorytetowych. Badacze podkreślają, że jedno złe doświadczenie może zniechęcić kogoś do szukania pomocy przez lata i właśnie dlatego starają się to zmienić. Dodają jednocześnie, że ludzie często nie zdają sobie sprawy z potęgi swoich słów i dzięki prostym zmianom mogą odejść od stygmatyzujących form komunikacji. Wyniki projektu Living Labs zostaną zaprezentowane na zbliżającym się corocznym sympozjum Monash Addiction Research Center (MARC), które odbędzie się 19 maja.

Więcej informacji…

https://www.monash.edu/medicine/news/latest/2022-articles/Living-Labs-New-research-findings-show-stigma-around-alcohol-and-other-drugs-harms-a-major-barrier-for-patients-in-their-care-journey-towards-ageing-well

 Umiarkowane spożycie alkoholu może powodować neuropatię obwodową

Dotychczasowe wyniki badań dowodzą, że nie ma zdrowego poziomu spożycia alkoholu. Istnieją dowody na to, że długotrwałe picie jest główną przyczyną raka, chorób serca i udaru mózgu. Niektóre mniej znane zagrożenia zdrowotne, takie jak neuropatia obwodowa, mogą wynikać z umiarkowanego spożycia alkoholu. Neuropatia obwodowa, schorzenie powszechnie związane z cukrzycą lub niedoborami żywieniowymi, jest jednym z wielu powikłań związanych z długotrwałym spożywaniem alkoholu. Gdy nerwy w całym ciele ulegają uszkodzeniu, chorzy mogą zauważyć zmiany w swoich głosach. Jak stwierdzają badacze, w ciągu wielu lat spożywania alkoholu przez jednostkę dochodzi do kumulacji uszkodzeń nerwów obwodowych. Rozwój neuropatii obwodowej jest związany z ekspozycją na etanol przez całe życie.

Więcej informacji …

https://www.express.co.uk/life-style/health/1603425/alcohol-warning-peripheral-neuropathy-nerve-damage

Nowa Zelandia rozważa wprowadzenie informacji o kaloryczności napojów alkoholowych

Food Standards Australia Nowa Zelandia (FSANZ)  rozważa wyprowadzenie obligatoryjnego umieszczania informacji na etykietach napojów alkoholowych informacji o ich kaloryczności. Nie umieszczanie informacji na opakowaniach wyrobów alkoholowych o kaloriach powoduje, że konsumenci nie są świadomi ich kaloryczności w swojej diecie. Zgodnie z informacjami z the National Health and Medical Research Council, w każdym gramie alkoholu znajduje się 29,3kJ. Analiza wyników 22 badań wykazała, że niewielu Australijczyków świadoma była faktu kaloryczności pitych napojów alkoholowych. Ankietowani błędnie przyjmowali, że wino i wódka są mniej kaloryczne niż inne napoje alkoholowe a piwo postrzegali jako najbardziej kaloryczne. Propozycja wprowadzenia na opakowaniach informacji o kaloryczności napojów alkoholowych w Australii została skierowana do FSANZ w 2019 roku  przez ministrów.

Więcej informacji …

https://thewest.com.au/lifestyle/food-standards-australia-new-zealand-considers-nutrition-labels-for-alcohol-c-6652758

Nawet niewielkie ilości alkoholu zaburzają rozwój mózgu

Zgodnie z wynikami badań rezonansem magnetycznym (MRI), nawet niewielkie dawki alkoholu w życiu prenatalnym zaburzają prawidłowy rozwój mózgu. Wyniki badania opublikowane zostały w JAMA Network Open. W porównaniu z wynikami grupy kontrolnej, skany MRI 135 dzieci poddanych prenatalnej ekspozycji na alkohol (PAE) wykazały oznaki niższych wartości anizotropii frakcyjnej w kilku obszarach istoty białej. Według badaczy, odkrycia te powiązane były z gorszymi wynikami zachowań eksternalizacyjnych i stanowią powód do obaw związanych z rozwojem mózgu u dzieci.

Więcej informacji …

https://www.healthimaging.com/topics/medical-imaging/magnetic-resonance-imaging/low-levels-prenatal-alcohol-exposure-affect-brain

Najczęściej zadawane pytania dotyczące alkoholu i ciąży

Poniżej znajdują się najczęściej zadawane pytania wraz z odpowiedziami, w zakresie ciąży, alkoholu i FASD.

Czy można pić alkohol starając się o dziecko?

Najbezpieczniejszym wyborem przy staraniu się o dziecko jest nie picie alkoholu przez oboje rodziców. Ponieważ zwykle między owulacją a możliwością potwierdzenia ciąży mija dwa tygodnie, ważne jest, aby kobiety nie piły alkoholu, dopóki nie dowiedzą się, czy są w ciąży, czy nie.

Dlaczego mężczyźni powinni unikać alkoholu, gdy starają się o dziecko?

Nadal pozostaje wiele pytań dotyczących wpływu alkoholu na plemniki, więc najbezpieczniejszą opcją dla obojga rodziców jest unikanie alkoholu podczas starania się o dziecko.

Czy można pić alkohol po pierwszym trymestrze?

Mózg rozwija się przez całą ciążę, więc picie alkoholu w dowolnym momencie ciąży może uszkodzić odmienne części mózgu. Nie znany jest poziom spożycia alkoholu który można określić jako całkowicie „bezpieczny” lub „bez ryzyka”, jak również nie ma okresu czy momentu, który jest „bezpiecznym czasem” na picie alkoholu w czasie ciąży.

Więcej informacji … (PDF)

https://www.fasdhub.org.au/fasd-information/faq/?utm_source=FAQ&utm_medium=SOCIALS

Stosowanie substancji psychoaktywnych może wpływać na wytwarzanie serotoniny w łożysku

Zgodnie z wynikami badania opublikowanego w magazynie Experimental Neurology, prenatalna ekspozycja na alkohol (PAE) i działanie leków na zaburzenia związane z używaniem opioidów (MOUD) może wpływać na wzorce ekspresji serotoniny w łożysku. Taki stan rzeczy natomiast, może przyczyniać się do  zaburzeń rozwoju mózgu i deficytów zdrowia u dziecka. W grupie badawczej uczestniczyły kobiety w ciąży z PAE (n=20), kobiety w ciąży, które otrzymywały MOUD i nie piły alkoholu w czasie ciąży (n=28), kobiety w ciąży z MOUD i PAE (n=20). Do grupy kontrolnej wyłonione zostały natomiast kobiety zdrowe, bez ekspozycji na substancje psychoaktywne (n=20). Pobrane od uczestniczek badania tkanki z łożyska, badano wykorzystując analizy RNA (kwasu rybonukleinowego) i analiz proteomicznych (białkowych).

Więcej informacji …

https://www.psychiatryadvisor.com/home/topics/addiction/alcohol-related-disorders/pae-and-exposure-to-moud-may-perturb-serotonin-expression-patterns/

Dodatkowe fundusze na leczenie uzależnień od narkotyków i alkoholu na lata 2022 - 2023

W latach 2022-2023 Departament Zdrowia i Opieki Społecznej zapewnia łącznie 85,7 miliona funtów dodatkowych środków w ramach realizacji strategii antynarkotykowej 2021 oraz zaleceniami niezależnego przeglądu Dame Carol Black. Projekt ADDER zainwestował dodatkowo 15,5 miliona funtów. Przedstawiciele Rad lokalnych i ich partnerzy, zostali poproszeni o przedstawienie planów naprawczych realizowanych  systemów leczenia i dochodzenia do zdrowia, które zostaną uzgodnione z Biurem ds. Poprawy Zdrowia i Nierówności w ciągu najbliższych miesięcy. Władze lokalne zwiększyły finansowanie, tak jak zostało to opisane i zaplanowane w strategii antynarkotykowej, przyjmując etapowe zwiększanie finansowania systemów terapii uzależnień, zaczynając od 50 obszarów o najwyższym poziomie potrzeb. Za ich wyznacznik przyjmuje się poziom śmiertelności wynikającej z uzależnienia od narkotyków,  poziom przestępczości, rozpowszechnienia dostępności opiatów i kokainy.

Więcej informacji …

https://www.gov.uk/government/publications/extra-funding-for-drug-and-alcohol-treatment-2022-to-2023/additional-drug-and-alcohol-treatment-funding-allocations-2022-to-2023

Ostrzeżenia o szkodliwości alkoholu zamieszczone na opakowaniach, mogą uczynić picie mniej atrakcyjnym społecznie

Na Uniwersytecie Stirling w Szkocji przeprowadzono badanie na próbie prawie 1400 konsumentów alkoholu w przedziale wieku 18-35 lat. Zgodnie z otrzymanymi wynikami, im większe ostrzeżenia i informacje zdrowotne znajdują się na opakowaniu, tym większych jest ich wpływ na działania potencjalnego konsumenta, a tym samym fakt rozważenia zakupu alkoholu, jak i mniejsza jego konsumpcja. Dotychczasowe doniesienia naukowe wskazują na fakt, że im więcej informacji dotyczących zdrowia trafia do konsumenta takich produktów jak wyroby tytoniowe, czy alkohol, tym bardziej świadome są ich wybory. Istnieje dyskusja w temacie, co będzie bardziej spełniało swą funkcje ostrzegawczą – zdjęcia chorych narządów, czy grafika przedstawiająca szpitalne sprzęty. Co będzie bardziej skuteczne?

Więcej informacji…

https://www.newstalk.com/news/tobacco-style-health-warnings-alcohol-drinking-less-appealing-1331891

 

MARZEC

Rola National Drug and Alcohol Facts Week

National Drug and Alcohol Facts Week®, czyli NDAFW, to coroczne, tygodniowe wydarzenie prozdrowotne, którego celem jest inicjowanie dialogu na temat zjawiska używania narkotyków, alkoholu i uzależnienia wśród młodzieży. W ramach National Drug and Alcohol Facts Week, gromadzą się liczni naukowcy, studenci, nauczyciele, pracownicy służby zdrowia i przedstawiciele instytucji pozarządowych. Wszystko po to, by wspólnie rozwijać naukę, ulepszać profilaktykę i pogłębiać świadomość dotyczącą zjawiska nadużywania substancji psychoaktywnych w społecznościach i w całym kraju. NDAFW został zainagurowany w 2010 roku przez naukowców z Narodowego Instytutu ds. Narkomanii (NIDA), by wdrażać wydarzenia edukacyjne w społecznościach, i aby nastolatki mogły pozyskiwać wiedzę na temat tego, co świat nauki do tej pory odkrył i dowiódł w zakresie zjawiska używaniu narkotyków, alkoholu i uzależnieniu od nich. Powyższe działania edukacyjne mają na celu budować świadomość zagrożeń wynikających z uzależnienia od substancji psychoaktywnych. Narodowy Instytut ds. Nadużywania Alkoholu i Alkoholizmu jest  partnerem wydarzenia od 2016 r., i od tego czasu również  alkohol stanowi temat corocznych tygodniowych wydarzeń prozdrowotnych w ramach NDAFW.

Więcej informacji …

https://teens.drugabuse.gov/

Irlandia - spożycie alkoholu spadło o 9,6% w latach 2019-2021

Zgodnie z bieżącymi danymi dotyczącymi spożycia napojów alkoholowych w Irlandii, w okresie pandemii Covid 19 odnotowano znaczy spadek spożycia alkoholi każdego rodzaju. Ogólnie spożycie alkoholu spadło o 9,6% w latach 2019-2021, co według Drinks Ireland odzwierciedla wpływ ograniczeń i zamknięcia usług hotelarskich w czasie pandemii. Konsumpcja piwa i cydru odnotowała największy spadek ze względu na popularność tych trunków w pubach i barach. Spożycie piwa spadło o 18,3% w latach 2019-2021, a cydru o 15,1%. Tymczasem spożycie wina spadło o 13,1% w latach 2020-2021 i o 2,7% w latach 2019-2021. Spożycie napojów spirytusowych pozostało mniej więcej na tym samym poziomie odnotowując nieznaczny wzrost o 1,9% w latach 2019-2021.Zgodnie ze stanowiskiem Drinks Ireland, Irlandczycy od 2001 roku stopniowo piją coraz mniej. Obecnie spożycie alkoholu jest na najniższym poziomie od 20 lat i spadło o około 30% od 2001 roku.

Więcej informacji …

https://www.rte.ie/news/business/2022/0323/1287974-drinks-ireland-figures/

Stanowisko EUFASD dot. dzieci z FASD z Ukrainy

EUFASD i organizacje członkowskie, wyrażają głębokie zaniepokojenie dobrem uchodźców z Ukrainy, w szczególności dzieci, które mogą być dotknięte FASD. Dzieci te mają zaburzenia czuciowe, poznawcze i behawioralne, które czynią je szczególnie podatnymi na stres i niewłaściwe lub niebezpieczne zachowanie. Chociaż nie znamy liczby dotkniętych FASD dzieci znajdujących się wśród populacji uchodźców, wiemy od naszych kolegów z FAS Ukraina, że wiele dzieci uciekło ze swoimi rodzinami.

Więcej informacji …

https://www.eufasd.org/

Świadomość społeczną na temat związku alkoholu z rakiem

Ostatnie badania epidemiologiczne wykazały, że spożycie alkoholu w każdej ilości wiąże się ze zwiększonym ryzykiem wystąpienia siedmiu różnych nowotworów, w tym raka jamy ustnej, okrężnicy i piersi. Tylko 38 procent populacji USA świadomych jest związku między spożyciem alkoholu a ryzykiem zachorowania na raka (National Cancer Institute). W przeciwieństwie do wiedzy o innych behawioralnych czynnikach ryzyka wystąpienia raka, na przykład 93 procent i 84 procent Amerykanów świadomych jest faktu, że palenie papierosów działa rakotwórczo, jak również wie, że kancerogenna jest ekspozycja na słońce, to świadomość społeczna na temat ryzyka raka związanego z alkoholem jest bardzo niska.

Więcej informacji …

https://www.cavalierdaily.com/article/2022/03/u-va-researcher-measures-public-awareness-of-alcohol-cancer-link-support-for-alcohol-control-policies

Picie alkoholu przez ojca zwiększa ryzyko prenatalnych zaburzeń rozwojowych dziecka

Wizyty medyczne podczas ciąży koncentrują się przede wszystkim na kobiecie, jej zachowaniach prozdrowotnych, stylu życia i stanie zdrowia. Badacze z the Texas A&M College of Veterinary Medicine & Biomedical Sciences (CVMBS) podkreślają, że specjaliści powinni również skupiać swoją uwagę na zachowaniach prozdrowotnych ojców. Dr Michael Golding z Wydziału Fizjologii i Farmakologii Weterynaryjnej CVMBS (VTPP), lata pracy naukowej poświęcił badaniu wpływu substancji psychoaktywnych (narkotyków i alkoholu) ze strony samca na prenatalny rozwój potomstwa. Jak podkreśla badacz, wiele doniesień naukowych podkreśla, że samiec przekazuje nie tylko materiał genetyczny, który wpływa na stan zdrowotny płodu /dziecka ale również inne czynniki i predyspozycje jednostkowe, które nie są jeszcze dobrze zbadane i znane.

Więcej informacji …

https://www.sciencedaily.com/releases/2022/02/220201161046.htm6

Ostrzeżenia zdrowotne na opakowaniach napojów alkoholowych, a świadome i zdrowsze wybory

Chociaż alkohol negatywnie wpływa na zdrowie, świadomość zagrożeń zdrowotnych wynikających ze spożywania alkoholu pozostaje na niskim poziomie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca obligatoryjne etykietowanie napojów alkoholowych, by zwiększyć świadomość konsumentów w zakresie wpływu alkoholu na zdrowie i tym samym dać szansę podejmowania świadomych decyzji. Dotychczasowe badania eksperymentalne wskazują na słuszność zastosowania informacji ostrzegawczych dot. wpływu alkoholu na stan zdrowia, na opakowaniach napojów alkoholowych. Dowiedziono, że etykiety ostrzegawcze mogą wpływać na decyzję o ograniczeniu spożycia napojów alkoholowych.

Więcej informacji …

https://www.who.int/publications/i/item/9789240044449

 

 

Jak ilość barów i restauracji wpływa na spożycie alkoholu przez rodziców

Zgodnie z wynikami badania, osoby piją więcej i częściej, kiedy w okolicy zamieszkania mają dostęp do barów, czy restauracji serwujących napoje alkoholowe. Kolejne badanie przeprowadzone przez The Ohio State University, które koncentruje się na grupie rodziców i dzieci wykazało, że nie sam fakt gdzie ktoś mieszka wpływa na spożycie alkoholu ale również to, gdzie spędza czas. Zgodnie z otrzymanymi wynikami na poziom spożycia alkoholu miały wpływ takie zmienne jak miejsce robienia zakupów, miejsce pracy i szkoły dzieci a usytuowanie barów i restauracji. Badacze zaobserwowali, że rodzice uzależniają wybór miejsca robienia zakupów od możliwości włączenia również innych aktywności przy jednej okazji, w tym napicia się alkoholu. Wyniki badania zostały opublikowane w magazynie Drug and Alcohol Dependence.

Więcej informacji …

https://news.osu.edu/how-the-density-of-bars-restaurants-affects-parents-alcohol-use/

Marketing cyfrowy napojów alkoholowych: co się zmieniło?

Ekspozycja na reklamy napojów alkoholowych w mediach cyfrowych zwiększa poziom akceptowalności i przyzwolenia na picie alkoholu w młodym wieku i wpływa na zachowania związane z konsumpcją alkoholu, w tym epizodyczne upijanie się. Ekosystem cyfrowy daje firmom marketingowym możliwości pozycjonowania coraz bardziej ukrytych reklam, które są spersonalizowane na podstawie zebranych w sieci danych o odbiorach. W ten sposób trafiają do indywidualnych konsumentów. Materiał opracowany przez WHO (Digital marketing of alcoholic beverages: what has changed?) stanowi zbiór informacji pochodzących z artykułów, wypowiedzi ekspertów, czy  treści webinarów opiewających powyższą tematykę. Zawarte w publikacji treści stanowią podłoże do dyskusji i działań dla przedstawicieli szerokiego grona odbiorców, w tym profesjonalistów zajmujących się zdrowiem publicznym i polityką wobec alkoholu, decydentów, urzędników państwowych, badaczy, grup społeczeństwa obywatelskiego, stowarzyszeń konsumenckich, czy osób reprezentujących środki masowego przekazu.

Więcej informacji …

https://www.who.int/publications/i/item/9789240045002

Spożycie alkoholu a nierówności społeczno-ekonomiczne

Około 5% przypadków chorobowych globalnie, związanych jest z alkoholem. Status społeczno-ekonomiczny odgrywa często decydującą rolę w zakresie podwyższonego ryzyka zgonu i częstości zachorowań. Liczne dowody naukowe wskazują, że polityka mająca na celu ograniczenie spożycia alkoholu (monitorowanie poziomu jego spożycia) może odgrywać zasadniczą rolę w zmniejszaniu dysproporcji społeczno-ekonomicznych. Materiał opracowany przez WHO (Addressing alcohol consumption and socioeconomic inequalities: how a health promotion approach can help) stanowi zbiór informacji pochodzących z artykułów, wypowiedzi ekspertów, czy  treści webinarów opiewających powyższą tematykę. Zawarte w publikacji treści stanowią podłoże do dyskusji i działań dla przedstawicieli szerokiego grona odbiorców, w tym profesjonalistów zajmujących się zdrowiem publicznym i polityką wobec alkoholu, decydentów, urzędników państwowych, badaczy, grup społeczeństwa obywatelskiego, stowarzyszeń konsumenckich, czy osób reprezentujących środki masowego przekazu.

Więcej informacji …

https://www.who.int/publications/i/item/9789240043312

Raport z badań nad lekami stosowanymi w leczeniu uzależnienia od opioidów

W 2020 roku w Stanach Zjednoczonych około 2,7 miliona osób w wieku 12 lat i więcej, cierpiało na zaburzenie wynikające z używania opioidów (OUD), w tym 2,3 miliona osób miało zaburzenia wynikające z używania opioidów na receptę. Na przełomie lat, zmianom ulegała liczba zgonów z powodu przedawkowania opioidów na receptę. W latach 1999–2016, liczba ta wzrosła ponad czterokrotnie, po czym nastąpił znaczny spadek w latach 2018 i 2019, a następnie wzrost w 2020 roku. Oprócz rosnącego odsetka osób, które przedawkowały, obserwuje się wzrost populacji niemowląt uzależnionych od opioidów, jako wynik stosowania tych substancji przez ich matki w czasie ciąży, oraz rosnące rozprzestrzenianie się chorób zakaźnych, w tym HIV i wirusowego zapalenia wątroby typu C (HCV), co zaobserwowano w 2015 roku w południowej Indianie.

Więcej informacji …

https://nida.nih.gov/publications/research-reports/medications-to-treat-opioid-addiction/overview

 

LUTY

Komisja Europejska: Zdrowie obywateli UE czy przemysł alkoholowy?

Eurocare wraz z innymi organizacjami zajmującymi się tematyką zdrowotną przygotowały wspólny komunikat prasowy dotyczący Raportu Parlamentarnego „Wzmacnianie Europy w walce z rakiem” (raport BECA). W swoim wystąpieniu organizacje zajmujące się polityką zdrowotną wymieniły takie postulaty jak: konieczność zachowania mocnego i trafnego języka, wskazującego alkohol jako główny (możliwym do uniknięcia) czynnik ryzyka raka i innych chorób przewlekłych. Konieczności podkreślenia wymaga fakt, że „nie ma bezpiecznego poziomu spożycia alkoholu” za czym stoją mocne dowody naukowe. Dodatkowo postulowano za tym, by etykiety napojów alkoholowych zawierały wyraźne i widoczne ostrzeżenia zdrowotne, wraz z pełną informacją o wartości odżywczej i wykazem składników. Konsumenci mają prawo do dokładnych informacji zdrowotnych.

Więcej informacji …

https://www.eurocare.org/media/J7L5K5J1D9/docs/jointletterbecareport10022022.pdf

Zapobieganie piciu szkodliwemu: badania dotyczące polityki zdrowotnej (Organizacja Współpracy Gospodarczej i Rozwoju/OECD)

Pandemia COVID-19, jak i związane z nią obostrzenia, wpłynęły zarówno na wzorce picia, jak i poziom sprzedaży alkoholu. Dane ankietowe wskazują, że w populacji ogólnej zwiększył się poziom spożycia i częstotliwość picia alkoholu. Dane pochodzące z takich krajów jak Niemcy, Wielka Brytania czy Stany Zjednoczone Ameryki, wskazują na wzrost sprzedaży alkoholu od 3% do 5%. Jednocześnie wśród obecnie panujących trendów, odnotowano nieznaczny spadek powszechności zjawiska upijania się. Zmianie uległo także miejsce konsumpcji alkoholu, dotychczasowe bary i puby zastąpiła przede wszystkim sprzedaż internetowa. Zgodnie z otrzymanymi wynikami, ponad 60% populacji nastolatków w wieku 15 lat sięgała po napoje alkoholowe, a co piąty przynajmniej dwa razy doświadczył stanu upojenia alkoholowego.

Więcej informacji …

https://www.eurocare.org/cares.php?sp=alcohol-and-health&ssp=preventing-harmful-alcohol-use-oecd-health-policy-studies

Wprowadzenie Global Alcohol Action Plan

Podczas trwających tydzień obrad Światowego Zgromadzenia Zdrowia (najwyższego organu decyzyjnego Światowej Organizacji Zdrowia) wybrzmiały rekomendacje dotyczące wprowadzenia opracowanego przez państwa członkowskie WHO, Globalnego Planu Działania na rzecz Alkoholu (Global Alcohol Action Plan). Zgodnie z decyzją podjętą podczas the World Health Assembly, zarząd WHO w maju bieżącego roku wprowadzi w życie dokument Action Plan (2022-2030), mający na celu skuteczne wdrażanie globalnej strategii przeciwdziałania szkodliwego spożywania alkoholu. W swych wystąpieniach reprezentanci 10 państw należących do zarządu Światowej Organizacji Zdrowia, jak 15 reprezentantów państw członkowskich WHO spoza zarządu, podjęło temat dokumentu Action Plan 2022-2030 w swoich wystąpieniach. Zapisy dokumentu Global Alcohol Action Plan, spotkały się z aprobatą państw członkowskich, które wyraziły potrzebę przyspieszenia procesu jego wdrożenia.

Więcej informacji …

https://globalgapa.org/index.php/2022/01/28/who-executive-board-recommends-global-alcohol-action-plan/

Konopie indyjskie w połączeniu z alkoholem sprawiają, że jazda jest szczególnie niebezpieczna

Wyniki badania opublikowanego w magazynie naukowym Addiction wykazały, że marihuana w połączeniu z alkoholem jeszcze bardziej zaburza zdolność prowadzenia pojazdu, niż każda z tych substancji z osobna. Powyższe wnioski powstały na podstawie przeglądu systematycznego piśmiennictwa oraz metaanalizy wyników 57 badań obejmujących próbę 1725 kierowców.

Zaobserwowano, że wpływ marihuany na zdolność prowadzenia samochodu, był podobny do wpływu jaki ma niskie stężenie alkoholu we krwi. Prowadzenie pojazdu pod wpływem konopi indyjskich wiązało się z trudnością poruszania po jednym pasie ruchu. Zaobserwowano również, że kierowcy prowadzący pod wpływem konopi zmniejszają prędkość jazdy, prawdopodobnie w celu zrekompensowania powstałego deficytu. Natomiast samo spożywanie alkoholu zwiększa prędkość jazdy, co może świadczyć o tym, że kierowcy pod wpływem alkoholu nie mają świadomości swojego dysfunkcyjnego stanu. Ponadto, prowadzenie pod wpływem alkoholu wiąże się z większą ilością wypadków, częstszym przekraczaniem pasa ruchu i prędkość, jak również zmiennością prędkości, a także skróconym czasem reakcji.

Więcej informacji …

https://scitechdaily.com/cannabis-combined-with-alcohol-make-driving-especially-dangerous/

31% hospitalizacji powiązanych jest z używaniem alkoholu i narkotyków (substancji psychoaktywnych)

Zgodnie z wynikami badania przeprowadzonego w największym latyno-amerykańskim szpitalu, 31,4% pacjentów z urazami, było pod wpływem substancji psychoaktywnych. Z powyższej grupy 23% było po spożyciu alkoholu, 12% po kokainie, a 5% po marihuanie. U 9% pacjentów na podstawie badań krwi stwierdzono występowanie więcej niż jednej substancji psychoaktywnej. Badaniem prowadzonym przez Faculty of Medicine of the University of São Paulo we współpracy z the Oslo University Hospital z Norwegii, objęto 376 pacjentów, średnia wieku wyniosła 36 lat i 80% próby stanowi mężczyźni. Jak przyznają autorzy badania, dotychczas w Brazylii brakowało danych, dotyczących informacji o używaniu alkoholu, czy innych substancji psychoaktywnych wśród hospitalizowanych pacjentów, którzy do szpitala trafili z powodu obrażeń z wypadków drogowych, upadków, czy aktów przemocy. Zgodnie z otrzymanymi wynikami pod wpływem substancji psychoaktywnych byli przede wszystkim mężczyźni (35%), osoby w przedziale wieku 18-36 lat (41%), jak również osoby, które doznały urazów podczas nocy (44%). W badanej próbie zaobserwowano, że najczęściej współwystępującymi substancjami psychoaktywnymi, był alkohol z kokainą. Jak wyjaśniają autorzy badania, kokainę stosuje się w celu zmniejszenia depresyjnego działania alkoholu, a alkohol może być również stosowany do intensyfikacji euforii wywołanej kokainą lub do łagodzenia jej negatywnych skutków. Wyniki powyższego badania opublikowane zostały w magazynie Injury.

Więcej informacji …

https://www.eurekalert.org/news-releases/941395

Nowe badania genetyczne potwierdzają – alkohol jest rakotwórczy

Nowe dane z szeroko zakrojonego badania genetycznego prowadzonego przez Oxford Population Health potwierdzają, że alkohol bezpośrednio powoduje choroby nowotworowe.

Każdego roku na całym świecie alkohol może przyczyniać się do około 3 milionów przypadków śmiertelnych, w tym 400 tysięcy przypadków śmiertelnych związanych z alkoholopochodnymi chorobami nowotworowymi. Wraz ze wzrostem spożycia alkoholu, przede wszystkim w szybko rozwijających się krajach, takich jak Chiny, ważne jest zrozumienie i uświadomienie, w jaki sposób alkohol wpływa na ryzyko chorób w różnych populacjach. Dowody naukowe z krajów zachodnich już wyraźnie wskazują, że alkohol jest bezpośrednią przyczyną raka głowy, szyi, przełyku, wątroby, okrężnicy i piersi. Naukowcy z Oxford Population Health, Uniwersytetu Pekińskiego i Chińskiej Akademii Nauk Medycznych w Pekinie stosując modele genetyczne, szukali kolejnych zależności jakie występują między spożywaniem napojów alkoholowych a nowotworami. Wyniki badania zostały opublikowane w International Journal of Cancer.

Więcej informacji …

https://www.ndph.ox.ac.uk/news/new-genetic-study-confirms-that-alcohol-is-a-direct-cause-of-cancer

Wpływ alkoholu na układ krążenia

Światowa Federacja Serca (World Heart Federation) wydała oświadczenie, w którym kwestionuje powszechne przekonanie, że picie umiarkowanych ilości alkoholu może zmniejszyć ryzyko chorób serca. Jednocześnie wzywa do zdecydowanych działań, które powstrzymają rosnącą na cały świecie liczbę zgonów i niepełnosprawności, będących wynikiem konsumpcji alkoholu. W roku 2019 ponad 2,4 miliona osób zmarło z przyczyn związanych z konsumpcją alkoholu, co stanowi 4,3% populacji globalnej. Dowody naukowe są jednoznaczne, każdy poziom spożycia alkoholu może prowadzić do utraty zdrowia. Badania wykazały, że nawet niewielkie ilości alkoholu mogą zwiększać ryzyko chorób sercowo-naczyniowych takich jak: choroby wieńcowej, udaru, niewydolności serca, nadciśnieniowej choroby serca, kardiomiopatii, migotania przedsionków i tętniaka. Jak dotąd nie dowiedziono występowaniu żadnej wiarygodnej korelacji między umiarkowanym spożyciem alkoholu a niższym ryzykiem chorób serca.

Więcej informacji …

https://world-heart-federation.org/news/no-amount-of-alcohol-is-good-for-the-heart-says-world-heart-federation/

Irlandia wprowadza cenę minimalną alkoholu (MUP)

Irlandia staje się jednym z niewielu krajów na świecie, które wprowadziły bądź wprowadzają minimalną cenę napojów alkoholowych (MUP). Minimalna cena jednostkowa 10 centów za gram alkoholu jest uwzględniona w ustawie o zdrowiu publicznym (Alkohol) z 2018 r. Jak wskazuje Minister Zdrowia, zastosowanie MUP ma na celu zmniejszenie liczby poważnych chorób i przypadków śmiertelnych spowodowanych spożywaniem napojów alkoholowych. Dodaje, że jest to forma przeciwdziałania by mocny alkohol nie był dostępny dla dzieci i młodzieży w cenie ich „kieszonkowego” a osobom pijącym szkodliwie, ograniczyć jego spożycie. Wprowadzenie MUP znaczy, że przeciętnej butelki wina nie można sprzedać/kupić za mniej niż 7,40 euro, podczas gdy puszka piwa będzie kosztować co najmniej 1,70 euro. Największy wzrost cen dotyczyć będzie napojów spirytusowych, wódka i gin mają kosztować co najmniej 20,70 euro, a whisky co najmniej 22 euro. Wprowadzając MUP, Irlandia dołączyła do Szkocji, Walii, Federacji Rosyjskiej oraz części Australii i Kanady. Pierwszym państwem, które zdecydowało się na wprowadzenie MUP była Szkocja w 2018 roku a następnie Walia w 2020 roku.

Więcej informacji …

https://www.breakingnews.ie/ireland/minimum-unit-alcohol-pricing-comes-into-effect-in-ireland-1237261.html

Dlaczego kobiety w ciąży bądź w okresie karmienia piersią, piją alkohol?

Analizie poddano wyniki 42 badań z 16 krajów. wśród najczęściej wymienianych powodów konsumpcji alkoholu w ciąży znalazła się: presja społeczna i przekonanie, że tylko „mocny” alkohol i pity w dużych ilościach jest szkodliwy dla płodu. Ponadto wskazywano także na: brak świadomości niekorzystnego wpływu alkoholu na płód; sposób na radzenie sobie z przeciwnościami losu; wiarę w dobroczynne właściwości alkoholu; słuchanie porad i zaleceń lekarzy; fakt bycia w niechcianej lub nieplanowanej ciąży; uzależnienie od alkoholu; bądź picie z uwagi na kulturowe obyczaje i tradycję. Spożywanie alkoholu podczas karmienia piersią tłumaczone było natomiast: przekonaniem, że alkohol stymuluje laktację; niejednoznaczne porady lekarzy; brak świadomości o związanym z tym ryzykiem dla rozwoju niemowląt oraz chęć poprawy nastroju i celebracji okolicznościowych wydarzeń. Jak dowiedziono, indywidualne przekonania, posiadana wiedza i słyszane porady, kultura oraz okoliczności osobiste wpływają na fakt spożywania alkoholu w ciąży. Ograniczone są natomiast dane, które wyjaśniłyby powody i mechanizmy jakimi kierują się kobiety sięgając po napoje alkoholowe w okresie karmienia piersią. Jak podsumowują autorzy badania, zrozumienie kontekstu przyczyn spożywania alkoholu w ciąży ma kluczowe znaczenie w działaniach edukacyjnych dotyczących tych obszarów tematycznych i zapobieganiu FASD.

Więcej informacji …

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/dar.13425

Wczesne skutki prenatalnej ekspozycji na alkohol na rozwijający się ludzki mózg

Prenatalna ekspozycja na alkohol (PAE) może zaburzać normalny rozwój mózgu płodu i może prowadzić do długotrwałych zmian behawioralnych występujących w przypadku Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD). Naukowcy poprzez zastosowanie badań neuroobrazowych szukali odpowiedzi na pytanie, czy widoczne są wczesne anomalie rozwoju mózgu płodu w przypadku niewielkiej ekspozycji na alkohol. W badaniu wzięło udział 500 kobiet będących w ciąży z czego 51 kobiet deklarowało spożywanie niewielkich ilości alkoholu. Zgodnie z otrzymanymi wynikami, pacjenci z PAE wykazywali większą objętość rozwijającego się ciała modzelowatego (p = < 0,001) i mniejszą objętość przejściowej strefy okołokomorowej (p = 0,001 definiowanej jako połączenie strefy podkorowej i komorowej) niż grupa kontrolna . Zgodnie z wnioskami badaczy, ilościowe neuroobrazowanie płodu może wykryć zmiany wzrostu mózgu powstałe w wyniku ekspozycji na alkohol, jeszcze na etapie rozwoju prenatalnego. Dodatkowo otrzymane wyniki potwierdziły, że nie ma bezpiecznej ilości alkoholu dla prawidłowego rozwoju neurologicznego płodu.

Więcej informacji …

https://papers.ssrn.com/sol3/papers.cfm?abstract_id=3987090

 

STYCZEŃ

W Ameryce odnotowano spadek odsetka nastolatków zażywających narkotyki

Zgodnie z wynikami badanie Monitoring the Future, dotyczącego zażywania substancji psychoaktywnych i postaw wśród uczniów klas 8, 10 oraz 12 w roku 2021, odnotowano znaczny spadek zażywania narkotyków w powyższch grupach wiekowych. Otrzymany wynik jest najniższy od początku corocznych badań i analiz, które kontynuowane są od 1975 roku. Badanie Monitoring the Future jest prowadzone przez naukowców z University of Michigan w Ann Arbor i finansowane przez National Institute of Drug Abuse (NIDA), będący częścią National Institutes of Health. W bieżącym roku w ramach prowadzonych badań, przeprowadzono ankietę dotyczącą zdrowia psychicznego studentów, podczas pandemii COVID-19. Badanie wykazało, że młodzi ludzie we wszystkich grupach wiekowych zgłaszali umiarkowany wzrost uczucia znudzenia, lęku, depresji, samotności, zmartwień, trudności ze snem w okresie trwajacej pandemii.

Więcej informacji …

https://nida.nih.gov/news-events/news-releases/2021/12/percentage-of-adolescents-reporting-drug-use-decreased-significantly-in-2021-as-the-covid-19-pandemic-endured

Większe spożycie alkoholu wśród konumentów, podczas pandemicznych restrykcji

Zgodnie z wynikami badanie, zarówno podczas mniejszych, jak i większych restrykcji związanych z lockdown’em, osoby okazjonalnie upijające się wypiły więcej alkoholu niż do tej pory zwykły pić,. Taki stan rzeczy argumentowali poczuciem znudzenia, potrzebą relaksu, jak również odczuwanym stresem. Omawiane badanie, przeprowadzone zostało w rzeczywistości wirtualnej na facebooku w okresie lipiec-listopad 2020 roku. W badaniu wzięło udział 798 uczestników, w tym 68,4% respondentów stanowiły kobiety. Wyniki badania opublikowane zostały w the International Journal of Environmental Research and Public Health. Otrzymane wyniki wykazały, że osoby skwalifikowane jako pijące umiarkowanie, rzadziej postrzegały restrykcje jako zachętę do ograniczenia spożycia napojów alkoholowych. Ponadto badacze odnotowali, że przeważająca większość uczestników badania deklarowała fakt nielegalnego zakupu alkoholu podczas trwających restrykcji. Prawdopodobieństwo zaklasyfikowania w ramach prowadzonego badanie do grupy osób okazjonalnie upijających się  wzrastało w przypadku osób w wieku poniżej 65 lat, będących płci męskiej, pijących częściej niż raz w miesiącu, oraz nielegalnie kupujących alkohol podczas trwających restrykcji i ograniczeń. Zgodnie z obserwajcą naukowców, osoby okazjonalnie upijające się i nadużywające napojów alkoholowych, były skłonne do spożywania większej ilości alkoholu podczas ograniczeń, natomaist osoby pijące umiarkowanie piły tyle samo lub mniej.

Więcej informacji …

https://www.news.uct.ac.za/article/-2022-03-09-heavy-episodic-drinkers-consumed-more-liquor-during-lockdown-new-research

Nadużywanie alkoholu w wieku 20 lat, zwiększa ryzyko raka

Nadużywanie napojów alkoholowych w wieku lat 20 może zwiekszać ryzyko chorób nowotorowych nawet w sytuacji zaprzestania, bądź ograniczenia picia w wieku średnim. Jak stwierdza dr Harindra Jayasekara (Cancer Council Victoria and University of Melbourne) mimo faktu, że alkohol jest czynnikiem kancerogennym, konsumenci nie spodziewają się jego odroczonego, niebezpiecznego działania po latach.

Więcej informacji …

https://www.medscape.com/viewarticle/969955

Agencja audytowa w Szkocji zgłasza potrzebę zmian w zakresie pozyskiwania danych dotyczących substancji psychoaktywnych

W roku 2020 w Szkocji odnotowano rekordową liczbę przypadków śmiertelnych (1339 osób), będących wynikiem stosowania substancji psychoaktywnych - narkotyków. Wskaźnik ten, okazał się być najwyższym w Europie. Choć liczba zgonów spowodowanych alkoholem od pewnego czasu stale spadała, to w 2020 roku nastąpił wzrost odsetka o 16% (1190 przypadków śmiertelnych). Szkocki organ nadzoru wydatków publicznych, wezwał instytucje zajmujące się wydatkowaniem środków budżetowych na problematykę uzależnień i stosowania substancji psychoaktywnych (w tym alkoholu i narkowtyków), do poprawy prowadzonych działań zarówno pod względem przejrzystości informacji dotyczącyh wydatkowania funduszy, jak również poprawy usług adresowanych do potencjalnych I obecnych użytkowników substancji psychoaktywnych.

Więcej informacji …

https://www.publictechnology.net/articles/news/scottish-watchdog-finds-%E2%80%98drug-and-alcohol-data-not-good-enough%E2%80%99

Neurodegeneracja związana z częstym spożywaniem alkoholu oraz paleniem tytoniu

Zgodnie z wynikami brytyjskiego badania opublikowanego w JAMA Network Open, nadużywanie alkoholu wiąże się z cieższą neurodegeneracją, natomiast palenie powiązane jest ze zwiększonym ryzykiem diagnozy stwardnienia rozsianego (SM). SM ma podloże genetyczne, jak i na rozwój choroby wpłynąc moga czynniki środowiskowe. Badacze poddali analizie dane 71,981 osób w wieku 40-69 lat, pochodzące z badania środowiskowego UK Biobank, dotyczącego zachowań zdrowotnych i grubości siatkówki. Z badanej grupy, 20 065 osób było zdrowych i stanowiło grupę kontrolną, 51 737 osób miało choroby współistniejące, a 179 osób miało zdianozowane SM. Zgodnie z otrzymanymi wynikami czynnikami predysponującymi do rozowju SM jest palenie, spożywanie umiarkowanych ilości alkoholu oraz otyłość.

Więcej informacji …

https://www.healio.com/news/neurology/20220309/high-alcohol-consumption-smoking-linked-to-neurodegeneration-ms-risk-in-uk-adults

Dzień Wad Wrodzonych

Każdego roku 3 marca obchodzony jest Dzień Wad Wrodzonych, który ma na celu upowszechniać wiedzę i pogłębiać świadomość dotyczącą występowania wad wrodzonych w populacjach. Z wadami wrodzonymi na świat przychodzi od 3 do 6% noworodków, co stanowi 8 milionów przypadków każdego roku. Wady wrodzone stanowią strukturalne zmiany, które mogą dotyczyć jednego bądź kilku narządów takich jak serce, mózg, czy też cześci ciała takich jak choćby stopy. Wady wrodzone mogą być zauważalne jeszcze podczas życia płodowego, po narodzinach bądź mogą uwidocznić się w pierwszym roku po narodzinach. Choć wady wrodzone moga pojawić się na każdym etapie ciąży, to najczęściej uwidaczniają się w pierwszych 3 miesiącach ciąży, w okresie organogenezy, kiedy to tworzą się organy dziecka. W przypadku większości wad wrodzonych przyczyny są albo nieznane, albo przyjmuje się, że są one wynikiem działania wielu czynników, takich jak choćby uwarunkowania genetyczne, zachowania prozdrowotne i styl życia matki. Do czynników zwiększającyh ryzyko wsytąpienia wad wrodzonych zalicza się: palenie, picie alkoholu i zażywanie narkotyków podczas ciąży; otyłość i nieleczona cukrzyca; przechodzenie podczas ciąży infekcji bądź zakażeń wirusowych (toksoplazma, kiła, różyczka, CMV, opryszczka, wirus Zika); podeszły wiek matki (zwieksza ryzyko mutacji chromosomowych); historia rodzinna wad wrodzonych; wysoka temperatura i ekspozycja na wysoką temaperaturę.

Więcej informacji …

https://www.freepressjournal.in/health/world-birth-defect-day-around-8-million-babies-are-affected-causes-and-some-precautions-to-be-taken

Nerwowe komórki macierzyste

Przeszczep nerwowych komórek macierzystych (NSC) stanowi źródło tworzenia potencjalnie skutecznych, nowych strategii terapeutycznych bazujących na komórkach macierzystych i mających zastosowanie w ramach szerokiego wachlarza różnych chorób klinicznych, w tym udaru, chorób psychicznych, zaburzeń wynikających z PAE, czy raka. Analiza badań przedklinicznych wskazuje na możliwe zastosowanie komórek macierzystych i ich skuteczność w łagodzeniu przebiegu różnych chorób, jak również wskazują istniejące wciąż bariery wiedzy.  Dotyczą one choćby ustalenia optymalnego dawkowania NSC , sposobu ich dostarczania, schematów czasowych oraz zrozumienia dokładnego mechanizmu, dzięki któremu przeszczepione NSC prowadzą do zdrowia.

Więcej informacji …

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31898782/

Spektrum Płodowych Zaburzeń Alkoholowych (FASD): wgląd w ostatnich 50 lat

Sięgając czasów biblijnych, istniały już wskazówki dotyczące negatywnego wpływu alkoholu na rozwój dziecka w życiu płodowym (Jones i Smith; Warren). Powszechność picia ginu w Londynie w latach 1690-1752, doprowadziło do złożenia przez London College of Physicians petycji do Izby Gmin o ponowne nałożenie podatku na napoje spirytusowe. Badania na ludziach i zwierzętach z początku XX wieku sugerowały, że PAE niekorzystnie wpływa na przebieg ciąży; jednak nadal dominował pogląd, że alkohol nie jest szkodliwy dla rozwijającego się płodu, a zdarzało się, że kobietom w ciąży podawano duże dawki alkoholu, aby zapobiec przedwczesnemu porodowi. Dlatego też za przełomowe w temacie należy uznać działania utworzonego w 1971 roku Narodowego Instytutu ds. Nadużywania Alkoholu i Alkoholizmu (NIAAA). Organizacja ta przyczyniła się do prowadzenia i rozpowszechniania wyników badań dot. FASD, aby tym samym ostrzec klinicystów, ustawodawców i opinię publiczną o niebezpieczeństwach związanych z PAE. Przegląd danych dotyczących historii zaleceń związanych z PAE dotyczy wybranych informacji z ostatniego półwiecza.

Więcej informacji …

https://arcr.niaaa.nih.gov/niaaa-50th-anniversary-festschrift/fetal-alcohol-spectrum-disorders-awareness-insight-just-50-years

Dlaczego kobiety w ciąży bądź w okresie karmienia piersią, piją alkohol?

Analizie poddano wyniki 42 badań z 16 krajów. wśród najczęściej wymienianych powodów konsumpcji alkoholu w ciąży znalazła się: presja społeczna i przekonanie, że tylko „mocny” alkohol i pity w dużych ilościach jest szkodliwy dla płodu. Ponadto wskazywano także na: brak świadomości niekorzystnego wpływu alkoholu na płód; sposób na radzenie sobie z przeciwnościami losu; wiarę w dobroczynne właściwości alkoholu; słuchanie porad i zaleceń lekarzy; fakt bycia w niechcianej lub nieplanowanej ciąży; uzależnienie od alkoholu; bądź picie z uwagi na kulturowe obyczaje i tradycję. Spożywanie alkoholu podczas karmienia piersią tłumaczone było natomiast: przekonaniem, że alkohol stymuluje laktację; niejednoznaczne porady lekarzy; brak świadomości o związanym z tym ryzykiem dla rozwoju niemowląt oraz chęć poprawy nastroju i celebracji okolicznościowych wydarzeń. Jak dowiedziono, indywidualne przekonania, posiadana wiedza i słyszane porady, kultura oraz okoliczności osobiste wpływają na fakt spożywania alkoholu w ciąży. Ograniczone są natomiast dane, które wyjaśniłyby powody i mechanizmy jakimi kierują się kobiety sięgając po napoje alkoholowe w okresie karmienia piersią. Jak podsumowują autorzy badania, zrozumienie kontekstu przyczyn spożywania alkoholu w ciąży ma kluczowe znaczenie w działaniach edukacyjnych dotyczących tych obszarów tematycznych i zapobieganiu FASD.

Więcej informacji …

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1111/dar.13425

Samobójstwa wśród osób narkotyzującyh się

W roku 2020 w Ameryce z powodu przedawkowania narkotyków zmarło prawie 92 tysiące osób . Ilość powyższych przypadków jest najwyższa od 1999 roku. Odnotowuje się wzrastający odsetek osób popłeniającyh samobójstwo z powodu przedawkowania narkotyków. Przypadki te dotyczą osób młodych w przedziale wieku 15-24 lata, osób starszych w przedziale wieku 75-84 lata i czarnoskórych kobiet niebędących narodowości latynoskiej. Zgodnie z analizami, częściej z powodu celowego przedawkowania umierają kobiety przede wszystkim w grupie wiekowej 45-64 lata. Wśród zmiennych mających wpływ na akty samobójcze znalazły się takie czynniki, jak pora roku, dzień tygodnia, długośc i pora dnia, Badanie zrealizowane przez National Institute on Drug Abuse (NIDA), będącego częścią National Institutes of Health, opublikowane zostało w American Journal of Psychiatry.

Więcej informacji …

https://nida.nih.gov/news-events/news-releases/2022/02/suicides-by-drug-overdose-increased-among-young-people-elderly-people-and-black-women-despite-overall-downward-trend

 

2014 PARPA - Państwowa Agencja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych -  Polityka Plików Cookie